Zelf doen: een eigen project

Amy Schutte 284
Wanneer je even geen inspiratie hebt, is het een goed idee om je te richten op een fotografie project. Maar veel fotografen hebben ook één project, waar ze gedurende lange tijd aan blijven werken. Het loopt als een soort rode draad door hun werk heen.

Meestal is een dergelijk, persoonlijk project nooit helemaal afgesloten. Waarom is een eigen project een goed idee, en hoe kies je het?

Waarom?

Een project geeft je inspiratie. We hebben allemaal wel eens een soort fotografisch ‘writers block’, waarin je het gewoon even niet meer weet. Een project kan je dan inspiratie geven, een doel om mee op pad te gaan. Gaandeweg kom je dan vanzelf ook andere onderwerpen tegen. Als je het even niet meer weet in fotografie, is de beste oplossing simpel: juist  gaan fotograferen!

Stijgende lijn in je project

Vooral voor beginnende fotografen heeft een eigen project nog een voordeel. Over het algemeen is dit niet iets waar je ál je tijd aan besteed, maar zo nu en dan eens voor op pad gaat of bij toeval op stuit. Er gaat dus vaak een lange periode overheen. Hierdoor kun je je project goed gebruiken om jouw eigen ontwikkeling te visualiseren. Als het goed is veranderen je foto’s langzaamaan. Waarschijnlijk worden ze technisch beter, maar je ontdekt beetje bij beetje ook je eigen stijl. Je project brengt dit in beeld!

Onderwerp

Voordat je aan eigen project kunt beginnen, moet je natuurlijk eerst een onderwerp bedenken. En dat is lastig! Kies een onderwerp dat bij je past, want het is de bedoeling dat het je aandacht nog lang vasthoudt. Fotografeer je graag portretten? Bouw je project dan ook op rond portretten. Maak het jezelf ook niet te moeilijk. In een meer ‘algemene’ beschrijving kun je vele kanten uit. Een project kan al zoiets zijn als ‘markante personen in hun omgeving’,  of ‘portretten van personen en hun ambacht’. Natuurlijk is het wel interessant als je foto’s uiteindelijk een verhaal vertellen. Stel je neemt huisvuil als onderwerp. Dan kun je natuurlijk vele kanten op, maar je foto zegt het meest als je de vuilnis ziet in de omgeving. Zo zie je bijvoorbeeld verschillen tussen culturen en zelfs verschillende plaatsen binnen een land: een zeer georganiseerde bakkentructuur met gescheiden afval in een grote plaats in Nederland ten opzichte van vuilniszakken op straat (met ratten) in sommige nauwe Amsterdamse straten. En als je op vakantie gaat, kun je je project nog verder uitbreiden. Jouw foto’s vertellen dan in feite wat over het land en over de cultuur.

Doe inspiratie op voor je project

Het is niet eenvoudig om tot een goed onderwerp te komen. Daarom kun je best eens online gaan, en inspiratie opdoen. Instagram en Pinterest zijn hier uitstekend geschikt voor. Je kunt best een project van een andere fotograaf ‘lenen’, of met een kleine verandering kun je deze eigen maken. Zolang je maar je eigen draai geeft aan de invulling ervan.

Een eigen project hebben is erg leerzaam, maar ook erg leuk! Uiteindelijk ontstaat een serie foto’s, waar je veel tijd en aandacht aan hebt besteed. Iets om trots op te zijn.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy