Psychedelisch effecten met een CD en waterdruppels

Amy Schutte 2578

Met dit koude weer heb je niet altijd zin om naar buiten te gaan om te fotograferen. Gelukkig kun je thuis ook hele leuke fotoprojecten doen. Zoals deze, waarbij je alleen een cd en waterdruppels nodig hebt.

Waterdruppels hebben ongeveer hetzelfde effect als een lensbal. Combineer dat met een sterk reflecterend oppervlak, als dat van een cd, en je kunt hele leuke dingen doen.

water, waterdruppels, cd, project, fotoproject, refractie

Refractie

Allereerst wat theorie. Water veroorzaakt namelijk refractie. Licht, of lichtstralen, reizen altijd rechtuit, tenzij ze ergens tegenaan stuiten. Wanneer licht tegen een andere substantie komt dan lucht, buigt het af: refractie. Dit zie je bijvoorbeeld goed bij water. Zet maar eens een lepel in een glas water; die lijkt af te buigen in het water. Refractie betekent eigenlijk dat het licht, dat een vorm van energie is, wordt afgeremd. Licht reist altijd met dezelfde snelheid in lucht, maar wanneer het door ander materiaal gaat verandert de snelheid. Dus refracte buigt de baan van het licht af door de snelheid te veranderen.

Waterdruppels ‘neerleggen’

Omdat effect optimaal te benutten, is het het mooiste om mooie ronde waterdruppeltjes neer te leggen. Dat kan gemakkelijk met een pipetje. Je kunt ook bijvoorbeeld een oude oogdruppelaar gebruiken. Plaats wat druppeltjes op de cd en kijk hoe het licht valt. Je kunt gebruik maken van het daglicht, door je cd bijvoorbeeld bij een raam te leggen. Je kunt ook een lamp richten of een flitslicht gebruiken, voor nog meer glinstering. Het beste is wel om indirect te flitsen, anders zie je alleen nog het flitslicht in je druppels. Dit doe je met een externe flitser, die je op de muur of het plafond richt. Het flitslicht wordt hierdoor zachter en egaler.

Kleuren

Cd’s reflecteren alle kleuren van het daglicht, een soort regenboog effect. Je kunt de kleur ook zelf bepalen, door een gekleurd voorwerp in de reflectie te plaatsen. Zet bijvoorbeeld een blauw kussen neer, en je foto wordt grotendeels blauw.

Waterdruppels in macro

Dit effect is ook te gek om als macro te fotograferen. Hiervoor heb je een macro objectief nodig. Houd de scherptediepte in de gaten. Als je bijvoorbeeld de randen van het objectief nog in beeld wil hebben (en dus de cd duidelijk in je foto zien), dan kun je het diafragma beter niet te groot maken. Wil je juist een meer abstract effect, dan kun je met een kleine scherptediepte één druppel isoleren.

Ook thuis kun je te gekke foto’s maken, met iets eenvoudigs als waterdruppels. Komen die oude cd’s ook nog eens van pas!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy