Refractie als fotografie project

Amy Schutte 1436
Licht is de basis van fotografie. Refractie is kort gezegd het ombuigen van licht. Hiermee kun je leuke dingen doen, of een project starten. Leer je meteen wat bij over licht!

Wat is refractie

Allereerst wat theorie. Licht, of lichtstralen, reizen altijd rechtuit, tenzij ze ergens tegenaan stuiten. Wanneer licht tegen een andere substantie komt dan lucht, buigt het af: refractie. Dit zie je bijvoorbeeld goed bij water. Zet maar eens een lepel in een glas water; die lijkt af te buigen in het water: refractie. Refractie betekent eigenlijk dat het licht, dat een vorm van energie is, wordt afgeremd. Licht reist altijd met dezelfde snelheid in lucht, maar wanneer het door ander materiaal gaat verandert de snelheid. Dus refracte buigt de baan van het licht af door de snelheid te veranderen.

Refractie met een glazen bol

Refractie door een rond voorwerp geeft een bijzonder effect: het zet het beeld dat je door het glas heen zou zien, op zijn kop. Door een glazen bol kijkend zie je dus wat je zou zien zonder de bol, maar dan ondersteboven. Dat kun je vastleggen in foto’s, wat een te gek effect geeft, zeker omdat de omgeving natuurlijk niet omgedraaid is. Dat betekent dat de bol het beste recht voor je lens kan zijn. In een hoek is het effect lang zo sterk niet, dus je moet de bol ofwel vasthouden, ofwel ergens op leggen. Zorg dat de scherpte ligt waar jij wil (eventueel door handmatig scherp te stellen) en maak een mooie compositie.

Knikkers

Knikkers zijn niets meer dan kleine glazen bolletjes, en dus perfect bruikbaar als lensbal. Mits ze natuurlijk doorzichtig zijn. Ze zijn sowieso gemakkelijker mee te nemen, want een knikker past gewoon in je zak. Zorg wel dat het glas van goede kwaliteit is, en geen beschadigingen heeft. Omdat knikkers veel kleiner zijn, is het scherpstelpunt kleiner en dus lastiger om precies scherp te stellen op het punt dat jij wil. Met een macro objectief is dit overigens wat makkelijker.

Waterdruppels

Geen vallende druppels deze keer (al is dat ook erg leuk!), maar netjes geplaatste druppels op bijvoorbeeld een glazen plaatje. Door de waterdruppeltjes zelf te positioneren met een pipetje krijg je mooie ronde bolletjes. Op de achtergrond kun je een herkenbaar kleurpatroon neerleggen, zoals een vlag of bekend (eenvoudig) logo. Als je meerdere druppeltjes neerlegt en vanuit de juiste hoek fotografeert, zie je het patroon in alle druppeltjes.

Wijnglas en refractie

De bolle vorm van een wijnglas zorgt ervoor dat je het ideaal in kunt zetten voor een refractie project! Wat bijvoorbeeld een leuk idee is: plak twee gekleurde vellen papier netjes in de lengte aan elkaar. Plaats ze naast elkaar recht tegen een wand aan, laat ze eventueel doorlopen op een tafel (aan de onderkant dus). Als je speciale fotografie achtergronden hebt, kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Vul een wijnglas met water en plaats deze recht voor de scheiding tussen twee kleuren. Fotografeer het glas recht van voren, en je zult zien dat de kleuren verspringen. In het glas zie je de kleur van links rechts, en de kleur van rechts links!

Refractie is belangrijk, want lenzen maken daar ook gebruik van. Maar het is ook leuk om mee te spelen en originele foto’s te maken!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy