Dit leer je van een 365-dagen project

Dit leer je van een 365-dagen project

Senta Bemelman 730
Fotoprojecten zijn een leuke manier om praktijkkennis op te doen. Onder fotografen is het 365-dagen project erg populair. Lees wat je precies leert van een dergelijk project.

365 foto’s schiet je misschien makkelijk met jouw camera, maar het zelfde aantal dagen op rij fotograferen is misschien minder makkelijk. Bij het 365-dagen project gaat het niet zozeer om de foto’s, of het totale aantal, maar juist om het dagelijks bezig zijn met fotografie.

Creatief brein

Door dit soort projecten leer je creatief denken. Je herkent valkuilen en manieren die je vaak gebruikt bij het schieten van kiekjes. Hierdoor krijg je inzicht in jouw eigen creativiteit. Probeer aan het eind van iedere week om jouw gemaakte werk kritisch te beoordelen en pas die kennis in de week erna toe.

Proces

Leren is een proces. Verwacht daarom ook niet dat iedere foto geweldig is. Soms kan het op een dag echt niet lukken, wanneer je bijvoorbeeld een stressvolle werkdag achter de rug hebt. Wees niet te hard voor jezelf en neem ook mindere foto’s op in het album, behorend bij jouw project.

Doorzettingsvermogen

Een ander belangrijk leerpunt van een 365-dagen project in het ontwikkelen van doorzettingsvermogen. Soms heb je duizend-en-een ideeën, maar komt er in de praktijk nauwelijks iets van terecht. Door iedere dag te fotograferen, leer je excuses uit de weg gaan. Hierdoor pak je uiteindelijk makkelijker jouw camera op, zelfs wanneer je hier in eerste instantie weinig zin of energie voor hebt.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta