Leuk thuisproject: olie, water en zeep fotograferen

Amy Schutte 309
Af en toe heb je gewoon zin om thuis te blijven. Lekker het huispak aan, pantoffels, verwarming (nog even) aan. Dan kun je nog steeds aan de gang met je camera! Je kunt namelijk te gekke foto’s maken van olie, water en een beetje afwasmiddel. Deze kunnen gezamenlijk namelijk te gekke, abstracte figuren vormen.

Wat heb je nodig?

  • Een camera met macro lens
  • Doorzichtig materiaal zoals een glasplaatje
  • Statief
  • Klein lepeltje
  • Kleurrijk materiaal zoals inpakpapier

Achtergrond

Je achtergrond materiaal moet lekker kleurrijk zijn. Die kleur wordt straks namelijk opgenomen in je abstracte foto, en saaie of donkere kleuren zijn niet leuk. Inpakpapier is daarom fijn, zeker omdat het ook nog wel eens glitters heeft.

Bruggetje

Leg het glasplaatje vervolgens op een verhoging neer. Twee omgekeerde koffiekopjes (van dezelfde hoogte) werken goed. Het kan een beetje nat worden, dus hou een handdoek bij de hand of ga in de tuin staan. Je kleurrijke materiaal leg je hieronder. Je kunt steeds wisselen want elk materiaal geeft weer een ander effect.

Statief

Omdat je met een macrolens in de weer gaat, is een statief altijd aan te raden. Zo sterk vergroot kan een camerabeweging al snel voor onscherpte zorgen. Daarbij heeft een macrolens vaak wat meer licht nodig, waardoor je de sluitertijd wellicht wat langer moet zetten. Heb je geen statief? Dan kun je wellicht iets anders gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je camera bij het fotograferen naar beneden gericht staat, dus een tafel is niet handig.

Mengen maar

Stel je camera op. Hoe rechter je naar beneden schiet, hoe makkelijker het is.
Begin met een beetje olie op de plaat. Hou in de gaten dat de olie in het kader uitkomt, of stel zo nodig de cameraopstelling bij. Voeg nu steeds een paar druppeltjes afwasmiddel en water toe met behulp van het lepeltje. Vervolgens weer wat olie, dan weer wat afwasmiddel, water etc. Om de vorm van de bubbels wat te veranderen kun je een beetje met het lepeltje roeren.

Abstracte foto’s

Nu ben je klaar om foto’s te nemen. Zoom sterk in, zodat je dat abstracte effect creëert waarbij een kijk geen idee heeft waar die nu eigenlijk naar kijkt. Maar mooi is het wel. Probeer verschillende achtergronden uit. Als het goed is moeten de bubbels iets van de kleuren aannemen, maar zijn er geen daadwerkelijke patronen te zien. Het maakt dus niet uit als je kerstpapier gebruikt in april!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy