Hoe word je een professionele bruidsfotograaf?

Hoe word je een professionele bruidsfotograaf?

Liesbeth Wesdijk 447
Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig bruidsfotograaf wil worden! Om teleurstellingen bij jezelf, maar vooral bij het bruidspaar te voorkomen, hier een aantal tips.

Bruidsfotografie is leuk! Je kunt er een leuk zakcentje mee verdienen, maar bovenal is het altijd gezellig, het is een feestje. Maar je moet wel weten waar je mee bezig bent, want voor het bruidspaar is het een eenmalige actie (daar gaan we vanuit tenminste) en dus moeten de foto’s 200% goed zijn. Daarom hier wat tips om je op weg te helpen.

Kennis

Voordat je jezelf aan gaat prijzen als bruidsfotograaf moet je voldoende kennis en ervaring hebben.

  • Zorg dat je je camera van binnen en van buiten kent. Oefen met verschillende apparatuur en lenzen, experimenteer met externe flitsers en reflectoren.
  • Je leert door de praktijk. Oefen zoveel je kunt. Oefen binnen, buiten, met poseren, het fotograferen van details etc.
  • Vraag aan een professionele fotograaf of je met hem mee mag als back-up. Overleg wel met hem of je je eigen foto’s mag gebruiken voor je portfolio. Je kunt hoe dan ook veel opsteken van zo’n ervaren leermeester.


Apparatuur

Camera’s en lenzen zijn duur, maar zonder twee verschillende camera’s en een paar lenzen kom je niet ver in de professionele huwelijksfotografie. Je kunt er voor kiezen om een deel van je gear te huren. Het geld wat je dan verdient met je huwelijksreportage kun je weer investeren in nieuwe apparatuur.

De eerste bruiloft

Goed, je hebt de juiste camara’s en lenzen en weet hoe je er mee om moet gaan. Je hebt ervaring opgedaan door mee te lopen met een professionele fotograaf. Hoe nu verder?
Bied jezelf een paar keer aan als gratis fotograaf. Iedereen houdt van gratis dingen, bruidsparen dus ook. Het voordeel van een gratis reportage is dat er minder druk op staat. Wanneer je geld vraagt, moet het 100% perfect zijn. Maar omdat je het gratis doet, mag je best nog wel een foutje maken, hoewel je uiteraard wel je uiterste best moet doen.
Zorg dat je een mooie portfolio hebt om aan te bieden wanneer ze naar je ervaring vragen.

Hoe vind je je klanten?

Ga naar bruidsbeurzen!  Het mooiste is natuurlijk om daar zelf met een mooi aangeklede stand te staan. Maar als je dat nog niet kunt of wilt investeren, ga dan toch naar zo’n beurs en deel je visitekaartje uit. Praat met de mensen, ga netwerken!
Bruidswinkels, bekende trouwlocaties, fotozaken, bloemisterijen. Het zijn allemaal bedrijven waar aanstaande echtparen gaan informeren aangaande hun huwelijk. Probeer het voor elkaar te krijgen dat jouw visitekaartje daar ligt.

Zorg dat je een prachtige website hebt

Een Facebookpagina is leuk voor het contact met je klanten en om snel wat eerste resultaten te laten zien van een reportage. Maar om gevonden te worden door potentiële klanten heb je een mooie website nodig. Als je zelf niet de kennis hebt om die te bouwen, loont het echt de moeite om daar geld aan uit te geven. Zorg er ook voor dat je hoog staat bij de zoekresultaten van Google. Op internet kun je daar handige tips over vinden.

Blijf jezelf ontwikkelen als fotograaf. Besef vooral dat voor het echtpaar deze dag één van de belangrijkste dagen van hun leven is, jij hebt de eer om dat vast te mogen leggen. Wees daar trots op en maak hun dag onvergetelijk! Zodat ze later prachtige foto’s hebben om op terug te kijken.

 

Heb jij net zo’n mooie trouwfoto gemaakt als Samuel van Tol? Plaats die dan in onze gallery.

Hier en hier vind je meer tips over bruidsfotografie.

 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth