Een succesvol fotograaf worden of niet?

Van je hobby je beroep maken: professioneel fotograferen

Liesbeth Wesdijk 589
Het is misschien wel een droom van ons allemaal: je geld verdienen met je hobby. Oftewel een succesvol fotograaf worden. Maar wat heb je daar voor nodig?

Professionele fotografen

In de professionele fotografie kun je fotografen in ruwweg 3 klassen opdelen:

  • Fotografen die goed zijn in een bedrijf runnen, maar niet echt de tijd hebben genomen om de echte fotografische skills onder de knie te krijgen.
  • Fotografen die een geweldige technische kennis hebben en prachtige foto's maken,maar niet weten hoe ze een bedrijf moeten runnen.
  • Fotografen die en goed kunnen fotograferen en een succesvol bedrijf kunnen runnen.


Van deze drie is uiteraard de laatste het meest succesvol als professionele fotograaf. Als je echt wilt leven van de fotografie zul je een zekere commerciƫle instelling moeten hebben bovenop je technische vaardigheden als fotograaf.

Hobby vs beroep

Het valt niet mee om van je passie, het fotograferen, je beroep te maken. Hiervoor zul je in ieder geval moeten leren om jezelf te verkopen. Of je jezelf nu toe wilt leggen op bruidsfotografie, portretten, natuur of wat voor soort fotografie dan ook, je zult moeten zorgen voor b.v. naamsbekendheid. Je moet netwerken, leren hoe je aan klantenbinding doet, hoe je je tijd in moet delen, feitelijk moet je je eigen impresario worden.

Dit is iets wat je moet liggen, maar als je een professionele fotograaf wilt worden, zul je je schouders er onder moeten zetten. Hier en hier vind je meer tips om te leren hoe je je moet profileren in de fotografiewereld. Veel succes!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth