Van fotografie hobby je beroep maken?

Geld verdienen met fotografie? Weet waar je aan begint!

Christel  de Wolff 6197
Weet waar je aan begint als je van fotografie als uit de hand gelopen hobby, je beroep wil maken. Er zijn namelijk een hoop valkuilen en hoge drempels die je onderweg tegen komt en geld verdienen met fotografie is niet zo makkelijk. Denk aan het volgende:

Geld verdienen met fotografie: commercieel denken én werken

Zolang fotografie je hobby is, kun je doen en laten wat je wilt. Je hoeft geen rekening te houden met wat een ander in jouw foto's ziet, of niet ziet, omdat je de foto's voor jezelf maakt. Werk je commercieel, met andere woorden: je wilt geld verdienen met fotografie, dan moet je juist rekening houden met wat je (toekomstige) klanten willen zien.

Lees ook: Wanneer noem je jezelf professioneel fotograaf?

Plaats alleen je beste werk op internet

Dit houdt in dat je altijd het beste van het beste moet fotograferen en alleen dit moet laten zien op je website en social media. Een grappige, maar niet helemaal scherpe foto gemaakt? Plaats deze liever niet op social media, want het is hoogstwaarschijnlijk geen plaat waar je trots op bent. Hou er rekening mee dat foto's op het internet nog jarenlang blijven hangen in bijvoorbeeld de Afbeeldingen zoekfunctie van Google.

Neem fotografie te alle tijden serieus

Voor veel professionele fotografen is het helaas te herkenbaar: je omgeving neemt je beroep niet al te serieus. Zit je wel eens op een verjaardag waarbij je wordt gevraagd wat je voor de kost doet? Dan krijg je 9/10 reacties als: 'Oh, mijn tante/oom/dochter/buurvrouw fotografeert ook wel eens.' Begin er maar niet aan om uit te leggen dat een professionele fotograaf niet 'ook wel eens' fotografeert, maar er dag en nacht mee bezig is.

Werk niet gratis! Laat je niet betalen in 'exposure'

Het lijkt lucratief om als je naam wilt maken in de fotografiewereld eerst je werk gratis weg te geven in ruil voor een naamsvermelding. Voor hobbyisten is dit ook zo, zij hoeven immers niet rond te komen van hun fotografie. Wil je echter geld verdienen met fotografie, dan kun je beter niet trappen in de gouden bergen die worden beloofd in ruil voor een gratis plaatsing met naamsvermelding. Ten eerste kun je de huur of hypotheek helemaal niet betalen met 'exposure' en tot overmaat van ramp worden de credits vaak vergeten door instanties. Dan staat er ineens 'Foto: archief' of 'Auteur onbekend' omdat het bedrijf wat je foto's uiteindelijk plaatst de administratie niet op orde heeft. Super jammer, want je kunt wel een beteuterde mail sturen dat je naam niet in de krant staat, maar een rectificatie komt er zelden.

Vraag een redelijk bedrag

Bovenop niet gratis te werken, moet je ook niet willen werken voor een vrijwilligersvergoeding of kleine bijdrage. Zoals eerder al genoemd: neem je werk serieus. Denk na over hetgeen wat je ervoor terugkrijgt als je besluit een foto te maken voor een partij die € 50,- biedt. En ook hier geldt: in het scenario van een professioneel fotograaf, want een hobbyfotograaf die de € 50,- goed kan gebruiken, mag zoveel van dat soort opdrachtjes doen als hij of zij prettig vindt (Hou daarbij wel rekening met de maximale bijverdiensten die je mag hebben volgens de Belastingdienst!)

Als professioneel fotograaf vraag je een redelijk bedrag voor je fotografie. Je maakt niet zomaar een plaatje, maar moet deze voorbereiden, organiseren, creëren, nabewerken en archiveren. Tel daarbij de kosten van je apparatuur op en je komt tot het bedrag dat je zou kunnen vragen. Wil je meer weten over wat je zou kunnen vragen voor je fotografie? Lees dan dit artikel op DIGIFOTO Pro. 

Geld verdienen met fotografie

Natuurlijk willen we niet al te zuur overkomen en moedigen we iedereen aan om serieus bezig te gaan met – en uiteindelijk geld verdienen met fotografie. De bovenstaande valkuilen worden echter niet zelden over het  hoofd gezien en je weet wat ze zeggen over een gewaarschuwd mens….

Lees ook: Hoe zet je de stap van amateur naar professioneel fotograaf?

Veel succes met het starten van een professioneel fotografiebedrijf en het geld verdienen met fotografie.

Meer tips over professioneel fotograferen?

Regelmatig posten we tutorials en artikelen met handige tips om jouw fotografie naar een hoger niveau te tillen. Wat dacht je van:

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel