Stap naar professioneel fotograferen

Wanneer noem je jezelf professioneel fotograaf?

Aimée van Vuuren 382
Wanneer kan je jezelf nou eigenlijk daadwerkelijk fotograaf noemen? Is dat al op het moment dat een ‘professionele camera’ hebt aangeschaft? Eigenlijk kan je stellen dat we vandaag de dag allemaal fotografen zijn maar wat maakt een persoon nou een professioneel fotograaf? Wij vertellen het je.

Wees er klaar voor

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je klaar bent voor de stap naar professioneel fotograaf. Het is een grote markt, met veel aanbieders en vaak maar weinig vraag. De meeste mensen beginnen niet met fotografie om professioneel fotograaf te worden maar blijft het bij een hobby. Voel je je toch klaar om je diensten betaald aan te bieden? Lees dan verder.

Kennis

Er zijn bepaalde aspecten waar een fotograaf aan moet voldoen om een professioneel fotograaf genoemd te worden. Het allerbelangrijkste van de aspecten is het feit dat de fotograaf veel kennis nodig heeft van fotografie, de technische kant. De juiste instellingen en apparatuur voor elke setting, een professioneel fotograaf hoort het allemaal te weten.

Lees ook: dingen die een professionele fotograaf doet

Service

Het tweede aspect waaraan een professioneel fotograaf aan moet voldoen is service gericht zijn. Klantbelang staat centraal. Met klanten bedoelen we in principe alle mensen met wie hij of zij samenwerkt dus ook het model. Het duidelijk vastleggen van afspraken en een vlotte communicatie is de key.

Sociale vaardigheden

Techniek is heel erg belangrijk maar ook je sociale vaardigheden spelen een enorme rol bij het worden van een professioneel fotograaf. Je moet namelijk je model op zijn of haar gemak weten te stellen, je klanten tevreden houden en met respect omgaan met de wensen en feedback.

Het betaald fotograferen is een stap in de andere richting vergeleken hobby fotografen. Je moet geen rekening houden met wat je eigen voorkeur is maar die van je klanten. Het is niet altijd mogelijk om aan de wensen te voldoen, probeer daarom altijd goed te communiceren over de mogelijkheden. Blijf lekker fotograferen, ookal kan je jezelf nog geen professioneel fotograaf noemen. Je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn om plezier te beleven tijdens het fotograferen.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée