10 tips om je huisdier te fotograferen als een pro

Christel  de Wolff 1996
Als huisdierbezitter heb je je vast al eens afgevraagd hoe je jouw poekie of blaffertje het beste op de foto kunt zetten. In dit artikel geven we je 10 tips voor het maken van prachtige plaatjes, zelfs als je huisdieren niet willen 'poseren'.

Tip 1. Timing

Als je klaar zit om je huisdier te fotograferen, probeer je dan even in zijn karakter in te leven. Als je weet hoe jouw beestje reageert op bepaalde situaties kun je zijn natuurlijke reactie vastleggen in jouw perfect getimede foto's.

Tip 2. Comfort zone

Niks is moeilijker dan het op de foto zetten van een nerveus huisdier. Eigenlijk zoals bij het fotograferen van alle modellen, moet je je harige model van te voren gerust stellen.  Je hond of kat fotograferen in een prettige en bekende omgeving kan daarbij helpen.

Tip 3. Licht

Als je een dag hebt uitgekozen om op pad te gaan, maar de zon laat het afweten, wees dan niet bang. Bewolkte dagen zijn eigenlijk de beste dagen om je huisdier buiten te fotograferen. Op een bewolkte dag is het licht constant en zijn er geen harde schaduwen. Vooral dieren met een donkere vacht komen in zulke lichtomstandigheden het beste tot hun recht.

Als het dan toch een overdreven zonnige dag belooft te worden, overweeg dan in de vroege ochtend of avond op pad te gaan en gebruik het warme licht dat de laagstaande zon met zich meebrengt. Probeer geen flitslicht te gebruiken. Het kan je dier laten schrikken, maar flitslicht geeft ook gauw rode ogen en dat wil je absoluut niet!

Pro Tip: Als je toch flitslicht moet gebruiken, wanneer er te weinig natuurlijk licht is bijvoorbeeld, neem dan een losse flitser en richt die iets omhoog zodat het flitslicht niet direct op het gezicht (en de ogen) valt. Ook kun je een diffuser gebruiken om het flitslicht te verspreiden. Je zult waarschijnlijk een paar keer moeten oefenen, maar laat je daardoor niet ontmoedigen.

Tip 4. Laat je huisdier wennen aan de camera

Je foto's zullen absoluut het mooiste zijn als je huisdier zich 100% op zijn gemak voelt. Daarom is het goed om dieren eerst te laten wennen je camera. Je kunt je hond bijvoorbeeld eerst uitlaten en tegelijkertijd wat foto's van de omgeving maken zodat hij kan wennen aan het geluid. Laat hem ook even ruiken aan het apparaat! En als je begint met het fotograferen, hou dan wat snoepjes achter de hand als beloning.

Tip 5. De juiste omgeving

De achtergrond in je foto's moet simpel zijn en niet de aandacht opeisen; want je wil natuurlijk dat alle aandacht naar jouw viervoeter wordt getrokken.  Een geschikte omgeving is bijvoorbeeld een groot grasveld. Als je je toch binnen wil maken, is een goed belichte kamer met witte muren en een neutrale vloer ideaal. Natuurlijk moet je er voor zorgen dat er geen andere mensen of dieren in de achtergrond van je foto te zien zijn. Als je geen rustige omgeving kunt vinden, zet dan je diafragma wat verder open en laat de achtergrond vervagen.

Pro Tip: Close-up foto's met een vage achtergrond laten je foto's er in één klap professioneel uitzien. Als je nog niet in de manuele modus van je camera schiet, zet hem dan tenminste op diafragma prioriteit en kies zelf een zo groot mogelijk diafragma. Als je met een groot diafragma wil fotograferen, zal je relatief dicht op je onderwerp moeten staan en de achtergrond op afstand houden. Hoe verder de achtergrond verwijderd is van je onderwerp, hoe vager het zal worden en andersom. Als je nu te weinig scherpte in het gezicht van je huisdier ziet, zal je het diafragma toch iets moeten opschroeven of een beetje moeten inzoomen.

Tip 6. Ooghoogte

Normaal gesproken zie je jouw huisdier altijd vanuit jouw perspectief. Je kijkt vaak op hen neer en dat geeft niet het beste beeld. Zak eens op ooghoogte voor een compleet nieuw inzicht. De foto's die je nu maakt geven een effect als of ze door de ogen van je kat gemaakt zijn in plaats vanuit het menselijk perspectief en zullen daardoor meer opvallen.

Tip 7. Dichterbij!

Dieren vinden het leuk om aandacht te krijgen en vergeet daarom niet een beetje met ze te spelen tijdens een fotosessie. Dit opent ook nieuwe mogelijkheden voor het fotograferen. Het is prima om je hond of kat volledig in beeld te plaatsen, maar denk ook eens aan een close-up van een bijzonder detail in het gezicht, op de poten of de staart.

Als je huisdier te enthousiast wordt van het spelen en te veel beweegt, kun je overwegen om een teleobjectief te gebruiken. Zo kun je van een afstandje alsnog die intieme foto maken waar je op hoopte. Het gebruiken van een telelens is sowieso een goed idee, het objectief helpt met het isoleren van je onderwerp: namelijk dat je huisdier superscherp afsteekt tegen een vage achtergrond)

Tip 8. Speeltjes

Snoepjes en speelattributen helpen je huisdier de aandacht erbij te houden. Om je hond in de lens te laten kijken bijvoorbeeld kun je zijn favoriete speeltje in de hand houden waarmee je fotografeert. En wees ook niet beschaamd om zelf blafgeluid te maken om je hond gefocust te houden.

Tip 9. Spectaculaire bewegingen

Spectaculaire actiefoto's werken het beste met een snelle sluitertijd. Zet je camera op manueel of tenminste in de modus waarin je de sluitertijd prioriteit geeft. Een compacte systeemcamera heeft vaak een 'sport modus', die automatisch de snelst mogelijke sluitertijd kiest.

Een snelle camera is niet genoeg, probeer ook om vooruit te denken zodat je klaar staat op het moment dat je kat een vreemde koprol maakt. Het fotograferen in burst modus kan je ook helpen om achteraf de juiste momenten uit zo'n acrobatische stunt te selecteren

Tip 10.  Geduld is een schone zaak

Wordt niet zenuwachtig als het even niet wil lukken. Wacht het juiste moment af en, als jij of je huisdier vandaag echt je dag niet hebben, laat het dan voor wat het is en ga op een later tijdstip verder. Forceren is geen goed idee, op die manier is het niet mogelijk om nog mooie natuurlijke foto's te maken.

We hopen dat je wat hebt aan deze 10 tips om je huisdier op een professionele manier te fotograferen en wensen zowel jou als je viervoeter enorm veel plezier bij het experimenteren.

Jouw foto's in digifoto Starter magazine?

Ga eropuit of duik in je fotoarchief. Upload je foto in de Gallery met als titel 'huisdier' en maak kans op publicatie in digifoto Starter magazine of een online spotlight!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel