Bewegingsonscherpte fotograferen, zo lukt het

Christel  de Wolff 6128

In principe zijn er twee manieren waarop je beweging kunt vangen in een stilstaand beeld. De eerste is door een bewegend onderwerp met een sluitertijd te fotograferen die te lang is om de beweging te bevriezen op je foto. De tweede is door je camera te bewegen. Welke kies je?

In principe zijn er twee manieren waarop je beweging kunt vangen in een stilstaand beeld. De eerste is door een bewegend onderwerp met een sluitertijd te fotograferen die te lang is om de beweging te bevriezen op je foto. De tweede is door je camera te bewegen.

Bewegingsonscherpte doordat je onderwerp in beweging is

Om een onderwerp in beweging te fotograferen moet je als fotograaf juist heel stil staan, je wilt nu immers absoluut geen bewegingsonscherpte door trillingen van je camera. Als je camera en de omgeving niet bewegen, maar je onderwerp wel, dan kun je op die manier de nadruk leggen op de snelheid waarmee het onderwerp beweegt. Door middel van je sluitertijd kun je overdreven veel of slechts een klein beetje bewegingsonscherpte in een foto laten zien.

Óf, je laat je onderwerp stil staan, om te laten zien hoe de omgeving in beweging is zoals in onderstaande foto. 

Bewegingsonscherpte door het bewegen van je camera

Door je camera te bewegen zal niet alleen het bewegende onderwerp in de foto, maar ook stilstaande objecten een waas vormen afhankelijk van hoe snel en in welke richting je de camera beweegt. Doordat er geen scherpe details in de foto terug te vinden zijn, zal het beeld al snel een abstracte vorm aannemen.

Lightpainting

Sommige creatieve composities komen pas écht tot leven als er bewegingsonscherpte wordt gebruikt. Wat denk je van het schrijven met lichtgevende voorwerpen zoals sterretjes en glowsticks. Zou je een foto maken waarin het object niet beweegt of met een te korte sluitertijd, dan vang je slechts een klein lichtgevend puntje in een verder zwarte omgeving. Maar als je wat langzamer fotografeert en je beweegt ondertussen de lichtjes…. Succes gegarandeerd!

Bijflitsen

Door middel van flitslicht en een lange sluitertijd kun je nog een extra dimensie in je beeld toevoegen. De flits zorgt er namelijk voor dat een moment in de foto wordt bevroren terwijl er daarna nog bewegingsonscherpte ontstaat door omgevingslicht. Zo kun je een perfecte combinatie creëren van scherp en onscherpe details.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel