De maan fotograferen

Redactie 1541

Wanneer je fotografeert met een Nikon P1000, Nikon P900, Sony DCS-RX10 of een soortgelijke camera maken deze 10 tips het nog makkelijker om de maan te fotograferen.

1. Gebruik een statief bij het fotograferen van de maan 

Dankzij verbeterde camerastabilisatie is het een stuk makkelijker geworden om een foto te maken van de maan zonder statief. Toch raden we je sterk aan om een statief te gebruiken wanneer je fotografeert met een superzoom camera. 

2. Fotografeer de maan als het windstil is

Als je fotografeert met 2000 mm of 3000 mm kan zelfs het kleinste beetje wind zorgen dat je beeld beweegt. Zelfs met een goed stevig statief zal een camera als de Nikon P1000 met windkracht 5 behoorlijk bewegen. Zorg er daarom voor dat je fotografeert als het vrijwel windstil is. Als het toch erg blijft waaien kan je achter een windscherm gaan staan - als je de maan wilt fotograferen.

De Nikon P1000 hebben we uitgebreid getest. Klik op de link om de complete review te lezen!

3. Richten en zoomen - Maan fotograferen

Het is inderdaad het doel om de maan zo dicht mogelijk te fotograferen. Toch is het belangrijk om niet te ver in te zoomen, al helemaal niet voordat je de maan gefocust hebt. Focus op de maan en zoom telkens een stukje veder in voor het beste resultaat. Draait de maan uit je beeld, zoom dan weer uit voor je weer gaat focussen op de maan.

4. Digitale zoom of optische zoom

Veel superzoomcamera's hebben een digitale zoom functie waar mee nog veder ingezoomd kan worden. Ons advies is om dit niet te doen omdat je nu je foto aan het bijsnijden bent terwijl je dit ook kan doen tijdens de nabewerking. Doe dit dus alleen als je het echt wilt.

5. Ken je apparatuur

Zorg dat je je appratuur goed kent voor dat je op pad gaat om te fotograferen. Het instellen van de camera als je buiten in de kou staat is niet het ideaalste om te doen. Stel je camera van te voren in zodat je je meer kan focussen op het perfecte shot dan op de juiste instellingen.

 6. Manual of automatisch

Veel superzoom camera's zijn zo gemaakt dat ze voornamelijk automatisch het beste presteren. Een superzoomcamera heeft daarom ook minder knopjes om de instellingen te veranderen. Toch is het mogelijk om de diafragma en sluitertijd in te stellen. Het is alleen even zoeken in de camera hoe en waar je dit kan instellen. Fotografeer dus automatisch als je niet te veel bezig wilt zijn met de instellingen. Mocht je een bepaald doel voor ogen hebben dat alleen te bereiken is door de instellingen aan te passen, is dat geen probleem.

Lees ook: Even opfrissen: de belichtingsdriehoek

7. Lichtmeetmethodes bij het fotograferen van de maan

Je camera heeft meerdere lichtmeetmethodes. Met een centrumgerichte of matrixmodus kiest de camera voor een belichting tussen de heldere maan en de donkere lucht. Hierdoor kan de maan overbelicht raken. Om dit te voorkomen kan je het beste kiezen om alleen de maan te meten voor het beste resultaat. Dit is ook beter voor als je manual fotografeert omdat je dan de belichting kunt aanpassen.

8. Fotografeer de maan verticaal 

De Nikon P1000 kan delen van de maan afsnijden wanneer deze tot 3000mm is ingezoomd. Om dit te voorkomen kan je verticaal fotograferen. Op deze manier worden er geen belichte delen afgesneden van de foto. Of fotografeer verticaal voor een creatiever perspectief.

9. Timer of trigger

Wanneer je ver inzoomt moet je de camera af laten gaan zonder heb aan te raken. Als je dit wel doet kan je beweging in je beeld krijgen. Fotografeer daarom met een trigger. Ook zijn er apps die via bluetooth of wifi de camera kunnen bedienen. Als je dit niet hebt kan je ook camera instellen met een timer. Dit gaat wel lastiger omdat een timer van 3 seconden vaak te kort is om de camera te stabiliseren en een timer van 10 seconden is vaak te lang. Dit omdat de maan in 10 seconden best veel beweegt wanneer je zo ver bent ingezoomd. Als je fotografeert met een timer van 10 seconden kan je van vooruit plannen waar de maan zal staan wanneer de foto wordt gemaakt. Dit is wel wat lastig dus probeer hiermee te oefenen.

10. Bracketing

Er is helaas geen magische instelling die elke maanstand precies goed vastlegt. Probeer meerdere shots te maken als je de maan wilt vastleggen. Probeer de maan onderbelicht en overbelicht te fotograferen. Zo kan je achteraf de beste foto's kiezen of meerdere foto's over elkaar heen bewerken voor het beste resultaat. Een extra foto kost je niks dus experimenteer.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie