Dierenfotografie met superzoom camera

Fenna Kiebert 182
Fotografeer jij ook graag dieren met een superzoom camera? Lees dan vooral even verder.

Superzoom camera's zijn razend populair, vooral bij dierenfotografie. Af en toe wordt de superzoom camera een beetje onderschat. Ze hebben natuurlijk een fantastisch zoombereik, maar er is veel meer dan dat. Hier enkele tips voor het fotograferen van dieren met een superzoom camera.

Ga naar lokale plekken

Als je moeite hebt om dieren in de stad te fotograferen, kijk dan eens naar je lokale natuurreservaat, centrum of park met een vijver. Je vindt er dieren zoals eenden en het kan je hele mooie foto’s opleveren. Omdat een park vaak groen is, heb je ook altijd een mooie, rustgevende en natuurlijke achtergrond. Ook zijn het vaak grotere gebieden waar je lekker kunt schieten met je superzoom camera.

LEES OOK: Bewerk contrast in je foto

Vul het frame

Een groot voordeel van het gebruik van een superzoom camera is de lange zoomlens. Die lens maakt het makkelijker om het kader met je onderwerp te vullen, zelfs wanneer het ver weg is. Maak hier gebruik van en maak zo een mooie close-up foto met je superzoom camera. 

Ga op pad met je superzoom camera

Let op en kijk om je heen, de mooiste foto’s kunnen heel onverwachts komen. Ga gewoon eens op pad en neem je superzoom camera mee. Je hoeft niet altijd naar een park of iets dergelijks te gaan, juist op een andere locatie dan normaal kun je mooie foto’s maken. Dieren zijn overal te vinden. Het levert leuke foto's op, al helemaal als het iets anders is dan wat je normaal schiet.

Gebruik een korte sluitertijd

Vooral bij het fotograferen van vogels, gebruik je de meest korte sluitersnelheid die je op je superzoom camera hebt. Pomp de ISO op als dat nodig is, maar houd de sluitertijd kort. Als je dit niet doet, kom je uit met klappende veren op je foto’s. Als je camera ingebouwde scènemodi heeft, gebruik dan de sport- of actiemodus. Hiermee kan je beweging snel vastleggen, juist met je superzoom camera.

Specialiseer

Als je dieren gaat fotograferen, kan dat letterlijk elk diersoort zijn. Dat is hartstikke leuk, maar ook een beetje standaard. Je foto’s met superzoom camera zullen goed zijn, maar misschien nog beter als je je specialiseert. Wil je je foto’s echt verbeteren, kies één of twee diersoorten en specialiseer je daarin. Zo herken je op een gegeven moment de bewegingen van je dier en kan je de allermooiste foto's vastleggen.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna