Bewerk contrast in je foto

Amy Schutte 1039
Contrast is belangrijk voor je foto. Het heeft invloed op de belichting in zijn algemeenheid, en over de hooglichten en schaduwen.

In de nabewerking kun je het contrast aanpassen. Omdat het van grote invloed is op je foto, is het goed om er eens naar te kijken. Je kunt het contrast op verschillende manieren aanpassen, in bijvoorbeeld Lightroom.

Contrast schuifje

De meest eenvoudige manier om het contrast in je foto aan te passen, is met het schuifje die je aan de rechterkant van je scherm ziet. Hiermee kun je het contrast regelen. Schuif naar rechts en het contrast van je foto neemt toe, naar links neemt het af. Pak ook ht histogram er eens bij en kijk wat er gebeurt. De grafiek breidt zich uit.

Zwart en wit schuifje

Contrast heeft veel te maken met het zwart in je foto. Om het contrast te beïnvloeden, kun je hier dus mee spelen. Door de zwart tonen met de schuifregelaar aan te passen, kun je ook veel invloed op het contrast uitoefenen. Door zwart toe te voegen haal je contrast weg, door ze naar links te halen (verminderen) voeg je contrast toe.

Lokaal contrast, helderheid in Lightroom

Lokaal contrast, ook wel microcontrast genoemd, heet in Lightroom ‘helderheid’. Een beetje gek, want met het schuifje voor helderheid in Photoshop maak je de foto donkerder of lichter. In Lightroom voeg je plaatselijk contrast toe. Lijnen worden harder en scherper, wanneer je dit te ver doorvoert bij een portret is de geportretteerde er dan ook meestal niet enorm blij mee. In principe zoekt Lightroom naar donkere en lichte pixels die elkaar raken. Wanneer je de helderheid verhoogt, maakt het programma de donkere pixel donkerder, en de lichte lichter. Zo wordt de rand scherper.

Nevel verwijderen

Met de schuifregelaar om nevel te verwijderen kun je ook het contrast beïnvloeden. Vooral in foto’s waar daadwerkelijk een mistig effect te zien is, zie je resultaat wanneer je dit schuifje naar rechts beweegt. Wees voorzichtig met dit gereedschap in combinatie met de contrast schuifregelaar, want anders kan het resultaat wat onnatuurlijk worden.

Contrast bepaalt voor een groot deel het gevoel van een foto. Met deze mogelijkheden kun je in Lightroom op verschillende manieren invloed uitoefenen. Test ze en kijk welke het meeste succes heeft, bij voorkeur per foto.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy