9 Basisbegrippen in de fotografie uitgelegd

9 Basisbegrippen in de fotografie uitgelegd

Liesbeth Wesdijk 3141
Fotografie is leuk, maar soms nog lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Tenminste, als je verder wilt komen dan simpel plaatjes schieten. Hieronder leggen we 9 standaard begrippen in de fotografie uit.

Een camera, licht en een idee over je compositie, dat is alles wat je nodig hebt bij fotografie. Maar waar begin je en hoe dan verder?

1) Compositie

Bij de compositie bepaal je waar welk voorwerp zich bevindt in de foto of hoe jij een onderwerp wilt registreren. Dit doe je op een dusdanige manier dat de afbeelding de kijker interesseert of zijn fantasie prikkelt. Er zijn verschillende regels voor de compositie die je moet leren. Natuurlijk vereist kunst geen regels, maar je moet ze kennen om te weten hoe je die regels kunt breken.

2) De regel van derden

Bij de regel van derden scheidt je het beeld in drie stukken, zowel horizontaal als verticaal. De kruisende punten zijn de aandachtspunten. Bij portret opnames plaats je de ogen op de snijpunten, bij voorkeur de bovenste. Bij landschappen echter heeft het de voorkeur om de lucht van de aarde te scheiden op één derde van de afbeelding en een bepaald  interessant punt, b.v. de ondergaande zon op een snijpunt.
 

 

3) Symmetrie

Een andere manier voor een mooie compositie, is symmetrie in je afbeelding weergeven. Dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je moet het onderwerp in het midden plaatsen, alle lijnen moeten recht en symmetrisch zijn. Dit vergt veel oog voor detail. Je kunt de regels van de derden gebruiken om de afbeelding correct en symmetrisch uit te lijnen, zodat beide technieken mooi samengaan.

4) Leidende lijnen

Deze regel kan worden gebruikt in combinatie met de regel van derden of de symmetrische benadering. Het doel is om lijnen (reëel of gesimuleerd met licht) te hebben die het oog richten naar het interessante punt in de foto. Dit geldt voor zowel portretten als landschappen (om twee contrasterende fotografiebelangen te kiezen).
In portretten moet het echter subtiel zijn, terwijl het in het landschap vrij direct kan zijn. Natuurlijk kun je de regel overtreden, maar je moet er voorzichtig mee zijn. De lijnen moeten als leidraad dienen, niet om de aandacht weg te halen van het interessante punt.

 

 

5) Selectieve focus

Selectieve focus zorgt voor onscherpte op de achtergrond terwijl het onderwerp juist scherp is, waardoor de aandacht van de kijker op het scherpgestelde element verschuift. De onscherpe elementen in de achtergrond moeten niet storend zijn, anders trekken ze nog te veel aandacht. Is dit wel het geval, dan moet je misschien veranderen van positie of je onderwerp verplaatsen als dit mogelijk is.

6) Licht

Zonder licht geen foto, licht is cruciaal bij fotografie. Het geeft diepte en karakter aan je onderwerp. De kwaliteit en positie van het licht is doorslaggevend voor een goede foto.

7) Standpunt van de belichting

Als de zon hoog staat, krijg je vaak te harde, niet vleiende schaduwen bij portretfotografie. Bij landschapsfotografie krijg je vaak een rommelig beeld. Dat is de reden dat fotografen liever niet op het midden van een zomerse dag foto’s maken. Bij portretfotografie zien we liever b.v. het zogenaamde Rembrandt-licht.

8) Diffusie

Licht creëert schaduwen, zo zien we diepte. Een foto is tweedimensionaal en bij te hard licht en dus te harde schaduwen, krijgen we te veel een (strip)tekening effect. Om dat te voorkomen heb je zachter, diffuus licht nodig. Met een zachter licht krijg je schaduwen in meer tinten en dus meer diepte in je foto.

 

9) Kleurtemperatuur

Verschillende lichtbronnen hebben verschillende kleurtemperaturen en als je niet de juiste witbalans gebruikt, kan het beeld te blauw, te oranje zijn of zelfs richting groen en magenta gaan. Op deze pagina kun je daar meer over lezen.

Wat voor camera je ook hebt, met deze basisbegrippen helpen we je op weg om een betere fotograaf te worden. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft ontwikkelen en dat doe je alleen door veel te fotograferen en daarvan te leren.

 

Heb je een prachtige portretfoto gemaakt of een mooie zonsondergang gefotografeerd? Of een strakke symmetrische foto zoals Rinus Lasschuyt? Zet hem dan in de lezersgallery!


 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth