Compositietips: werken met symmetrie

Christel de Wolff 1472
Foto’s waarin symmetrie te herkennen valt wordt door de kijker vaak ervaren als rustig en compleet. Het voelt fijn om naar te kijken. Wil jij zulke foto’s maken? Denk dan eens om deze aandachtspuntjes voor het fotograferen van symmetrie.

Hoe creëer je zelf symmetrie

Soms loop je er simpelweg tegenaan, maar je kunt het beeld ook een stukje helpen door te experimenteren met een spiegel of ander reflecterend oppervlakte mee te nemen. In landschapsfotografie werkt een kalm meer perfect, maar je kunt ook wat creatievere opties zoeken zoals gepolijste stenen. In de stad heb je aan raampartijen van gebouwen of glimmende oppervlakten van auto’s al genoeg.

Besteed aandacht aan je standpunt

Het is belangrijk dat je een symmetrische foto zo goed mogelijk maakt. Achteraf kun je wel wat croppen en rechtzetten, maar het wordt nooit zo goed als het had kunnen zijn. Besteed dan ook genoeg aandacht ter plaatse. Loop een rondje om je onderwerp en bepaal de precieze plek waar je moet gaan staan. Ga niet overhaast te werk, dat zie je in het eindresultaat.

Kies het juiste kader

Soms is het gewoon onmogelijk om ter plekke precies de juiste foto te maken. Zeker als je uit de hand fotografeert, komt het voor dat je thuis je foto’s nog recht moet zetten. Hou daarom je kader rond je compositie een beetje ruimer dan je normaal gesproken zou doen. Als je een perspectiefcorrectie uitvoert, moet je meestal een beetje bijsnijden. Door een marge te houden, hoef je dan niet bang te zijn dat er belangrijke delen verloren gaan.

Variatie

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, omdat we op zoek zijn naar perfecte symmetrie in de bovenstaande foto’s, maar soms is het juist leuk om een beetje af te wijken van de standaard. Zoek een ogenschijnlijk symmetrisch onderwerp wat net een beetje variatie biedt om je foto iets spannender te maken.

Leer meer over verschillende vormen van symmetrie in dit artikel

Laat jouw mooiste foto zien in onze gallery!

Geïnspireerd geraakt om met symmetrie aan de slag te gaan? We zijn benieuwd naar je resultaten. Zoals altijd kun je die weer uploaden in onze lezersgallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel