Vier soorten van van symmetrie in jouw foto's

Symmetrie in fotografie

Eefke Burg 3563
Symmetrie in fotografie is als twee helften van een foto aan elkaar gelijk zijn of overeenkomsten vertonen. Symmetrie kan worden gebruikt om rust en overzicht te creëren in een foto, of er bij de kijker onbewust voor te zorgen, dat de foto plezierig aanvoelt voor het oog. We kijken naar vier verschillende manieren van fotografie en hoe dit ingezet kan worden om balans en harmonie te creëren in een foto.

Fotograaf: David Mark

Horizontale symmetrie in fotografie

Horizontale symmetrie is perfect te gebruiken voor foto's die gemaakt worden op plekken waar er veel water aanwezig is. Je onderwerp bevindt zich dan bovenin het kader, terwijl er onderin het kader het perfecte spiegelbeeld wordt weergegeven. Een voorbeeld hiervan kan je terugvinden in de foto van Pepe Reyes in de kop van dit artikel. Ook bij bovenstaande afbeelding van David Mark is er sprake van horizontale symmetrie. Water is niet de enige om horizontale symmetrie te bereiken, maar het is zeker de makkelijkste methode. Het is ook mogelijk om op andere manieren te zorgen voor horizontale symmetrie in fotografie.

Fotograaf: Greg Jeanneau

Lees ook:  Fotocursussen

Verticale symmetrie in fotografie

Gebouwen, wegen en andere industriële elementen zorgen vaak voor fantastische vormen van verticale symmetrie in fotografie. Bovenstaande foto van Greg Jeanneau is voor een groot deel verticaal symmetrisch, toch wijkt de foto net wat af: de trappen bevinden zich bijvoorbeeld niet volledig in het midden. Dit kan een bewuste keuze zijn, want je oog blijft hierdoor op de foto hangen: doordat het nét niet klopt, wordt je oog steeds opnieuw in de foto gezogen.

Radiale symmetrie

Radiale symmetrie betekent datgeen wat vanuit een centraal punt naar buiten loopt, vaak door middel van spiraalvorm. Voorbeelden van radiale symmetrie vindt je terug in bloemen en waterrimpelingen, maar ook een fietswiel, koepels, etc. Radiale symmetrie geeft je een gevoel alsof er een binnenwaartse of juist buitenwaartse beweging wordt opgeroepen. In ons artikel over 360 graden Dronudes zie je hoe de fotograaf radiale symmetrie en andere vormen van fotografie gebruikt in zijn beelden. Maar ook in het bijgevoegde beeld van Erol Ahmed wordt een vorm van radiale symmetrie gebruikt.

Patronen

Een laatste vorm van symmetrie zijn patronen. Patronen kunnen zich in zowel een natuurlijke omgeving voordoen als zijn gecreëerd door de mens. In de foto van Paul Talbot zie je dat niet elk pluisje 100% hetzelfde is. Doordat er in de foto toch gedeeltelijke patroonsymmetrie aanwezig is, ervaar je als kijker toch rust als je kijkt naar de foto.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke

afbeelding van liane deprost

leuk artikel!