De regel van derden

Amy Schutte 1338

De regel van derden is waarschijnlijk de meest toegepaste compositieregel in de fotografie. Wat is het en hoe kunnen we er gebruik van maken?

Wat is de regel van derden

Deze regel van derden werd al veel gebruikt in de schilderkunst, door de oude meesters. Het vlak van je uiteindelijke foto wordt verdeeld door twee denkbeeldige horizontale lijnen en twee verticale. Daardoor ontstaan er negen vlakken. Zowel horizontaal als verticaal delen die de foto op in 1/3 van het beeld. De aandachtspunten van je foto moeten uiteindelijk op de snijpunten van de vlakken komen te liggen. Of, bijvoorbeeld de horizon, over de hele denkbeeldige lijn.

De regel van derden, compositieregels

Waarom zou je deze regel toepassen

Er is natuurlijk een reden dat die oude schilders meesters hun vlak al op deze manier verdeelden. Het menselijk oog wordt om de een of ander reden naar deze snijpunten toegetrokken. Bovendien brengt een verdeling volgens de regel van derden balans in je foto. Veel beginnende fotografen plaatsen het onderwerp in het midden van de foto, maar dat kan wat saai zijn. De regel van derden is vaak interessanter. Bovendien kan het wat meer diepte aan je foto geven.

Hoe pak je het aan

Het is natuurlijk niet zo dat je altijd hoeft rond te lopen en op zoek moet naar onderwerpen die perfect binnen de regel van derden passen. Een foto is niet alleen maar goed binnen deze regel, er zijn zat steengoede foto’s die binnen geen enkele compositieregel vallen. Picasso zei ooit al: leer de regels gebruiken als een pro, zodat je ze vervolgens kunt breken als een kunstenaar. Het is goed om de regel van derden te kennen en te kunnen toepassen waar dat goed uitkomt. Leer dus kijken volgens deze ‘vlakverdeling’. In veel camera’s kun je een raster aanzetten in je zoeker of LiveView volgens de regel van derden, dat kan enorm helpen. Probeer bij landschapsfoto's bijvoorbeeld eens de horizon niet in het midden te hebben, maar op een van de derde lijnen.

Horizontaal en verticaal

De regel van derden kan, net als alle andere compositieregels, zowel in een horizontale als verticale weergave gebruikt worden. Draai je camera dus ook eens een kwartslag, om weer eens een andere invulling aan je foto’s te geven.

De regel van derden helpt je

Soms ben je op een prachtige locatie, maar de schoonheid ervan komt gewoonweg niet over op de foto’s die je maakt. De regel van derden kan je dan helpen. Door te zoeken naar een verdeling volgens deze regel, kan je een veel aantrekkelijkere foto maken. In een landschap kan de wow-factor bijvoorbeeld komen doordat je de lucht in je foto opneemt, terwijl je dat eerst misschien niet wilde doen. Probeer en experimenteer maar eens.

​​​​​​regel van derden

Niet doen

Als je de regel van derden eenmaal onder controle hebt, kan het soms een beetje verslavend werken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alleen maar met ‘regel van derden-foto’s’ eindigt. Dan wordt je fotografie een soort invuloefening, terwijl bepaalde situaties misschien een andere aanpak vragen. Met mate dus!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy