Een goede compositie zonder regels

Redactie digifoto Starter 1735

Er zijn veel verschillende compositieregels, die beginnende fotografen enorm kunnen helpen om betere foto’s te maken. Maar je hóeft die regels niet te volgen voor een goede compositie.

Regels zijn er natuurlijk om gebroken te worden, en dat geldt ook voor compositieregels. Bovendien zijn er meer manieren om een aantrekkelijke compositie te maken. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

Zoek naar vormen voor een goede compositie

Compositie aan de hand van een s-curve is je wellicht bekend. Een goede compositie kan het oog van de kijker de foto inleiden, en vormen helpen daarbij. Dat hoeven niet perse heel voor de hand liggende vormen te zijn. Wanneer je denkbeeldige lijnen langs je onderwerp kunt trekken en zo een vorm maken, is dat heel prettig. Denk aan een driehoek, een spiraal of een s-curve.

Werk van links naar rechts

In Westerse schriften lezen we van links naar rechts. Omdat we nu eenmaal vanaf jonge leeftijd zo geprogrammeerd zijn, werkt dat in een foto ook erg goed. Laat de actie van links naar rechts plaatsvinden. Dat geldt voor bewegende onderwerpen, maar ook voor voorwerpen die actie suggereren. Of laat de lijnen leiden naar een onderwerp dat zich enigszins rechts in de foto bevindt. Lukt dat niet tijdens het fotograferen? Kijk dan of je je foto kunt spiegelen.

Werk met oneven aantallen

Symmetrie kan goed werken in foto’s, maar vaak alleen als het een perfecte symmetrie is, bijvoorbeeld in architectuur. Even aantallen zijn in veel gevallen een beetje saai. Twee bomen of vier huisjes op een rij bijvoorbeeld. Een oneven aantal geeft een andere dynamiek, die vaak veel spannender is. Dit geldt zelfs voor mensen, al heeft dat ook met je opstelling te maken. Een even aantal mensen opgesteld in keurige rijtjes is soms een beetje truttig.

Maak gebruik van negatieve ruimte in je compositie

We zijn snel geneigd om het kader redelijk sluitend om het onderwerp heen te maken. Zo zie je nog goed wat het is, wat immers vaak een doel in je foto’s is. Maar negatieve ruimte, eigenlijk lege ruimte in je foto, kan enorm goed werken om de impact van je onderwerp te versterken. Je kunt alles gebruiken, strand, gras of de lucht.

Een kader binnen een kader

Om je onderwerp te ‘omlijsten’ kun je ervoor kiezen om een kader binnen een kader te gebruiken. Het buitenste kader is dan het kader van je foto’s, en daarbinnen zoek je een ander kader. Denk aan een raamkozijn, de lijst van een deur of een doorkijkje door bladeren en takken. Het hoeft niet perse een kaarsrecht kader te zijn, maar een extra ‘rand’ die om het onderwerp heen valt.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie