Tips voor straatfotografie

Zeven tips voor straatfotografie

Christel  de Wolff 9699

Een goede straatfotograaf kan het dagelijks leven zo vastleggen, dat je er geboeid naar blijft kijken. Maar hoe maak je zo’n foto? En hoe blijf je onopgemerkt? Straatfotografie kent geen regels, maar wij hebben wel wat tips voor je die straatfotografie iets makkelijker maken.

Straatfotografie is een lastige discipline omdat je onderwerp altijd in beweging is en je niet zomaar op een knop kunt drukken om alles even op pauze te zetten. Daarnaast kun je je niet gaan bemoeien met de scene die zich voor je neus afspeelt, want door je in te mengen gaat de magie van het moment. Als laatste heb je ook nog eens te maken met privacywetten. In de meeste gevallen kun je wel overal je camera mee naar toenemen (tenzij anders aangegeven natuurlijk) maar kun je niet zomaar iedere foto waarbij iemand in beeld is genomen publiceren zonder toestemming. Dat maakt het natuurlijk lastig om als straatfotografie bekendheid op te bouwen, want het liefst publiceer je al je beste foto's. Maar voordat je zoveer bent, moet je eerst goede straatfoto's leren maken. Daar is dit artikel voor bedoeld! 

1. Neem altijd je camera mee 

Het is natuurlijk heel logisch, maar zonder camera kun je niet fotograferen. Neem daarom altijd je camera mee. Het maakt overigens niet uit of je telefoon gebruikt of met een grote spiegelreflexcamera op pad gaat. Al zijn daar natuurlijk wel praktische voor- en nadelen aan verbonden die per persoon anders wegen.

tips voor straatfotografie

2. Neem afstand of werk onopvallend

Mensen gedragen zich heel anders als er een camera op hun neus gericht staat. Om dat te voorkomen, kun je het beste wat meer afstand nemen. Zo hebben mensen niet door dat je ze fotografeert en gaat hun gewone leven door. Maar ook is het interessant om eens van een afstand te kijken. Ga bijvoorbeeld eens op een bankje zitten kijken naar een interessante locatie. Hier komen vanzelf mensen langs die wat doen en wie weet wel net de persoon waar jij op zat te wachten. Je hebt wel wat geduld nodig, maar het kan echt de moeite waard zijn.

Een valkuil bij straatfotografie op een afstandje is dat je beelden nogal voyeuristisch over komen. Daar kun je natuurlijk je handelsmerk van maken, maar je kunt ook experimenteren met wat dichterbij te gaan. Zorg er dan wel voor dat je opopvallend te werk gaat, want anders verpest je alsnog het moment. Het is natuurlijk niet voor niks dat veel straatfotografen met compacte camera's en objectieven werken. 

3. Blijf opletten

Het beeld voor je neus verandert met dseconde. Er komen andere mensen voorbij, het licht wordt anders enzovoort. Misschien is het het ene moment wel heel zonnig en een uur later regent het pijpenstelen. Probeer op verschillende momenten aanwezig te zijn, waardoor je steeds weer iets anders ontdekt. Het grootste geheim van een straatfotograaf is het aanwezig zijn op het juiste moment op de juiste plaats. Dit gebeurd echter vaak niet toevallig, maar kost gewoon tijd en een vleugje geluk. Ga ergens staan, wacht een tijdje en hou je camera paraat. De mooie situaties ontvouwen zich voor je gezicht, jij hoeft het alleen maar te fotograferen. 

straatfotografie

4. Ga met een andere fotograaf op pad

Niet alleen is het een stuk gezelliger met iemand anders, maar je hebt ook nog een extra paar ogen én in bepaalde situaties is het een stuk veiliger. Je kunt op elkaars spullen passen, maar ook op elkaar. Gaandeweg kun je ook elkaars foto's en keuzes bespreken. Nog een leuk trucje is het doen alsof je foto's van elkaar maakt. Voorbijgangers besteden dan geen aandacht aan je en dan kun jij de scène goed vastleggen!

5. Denk na over kleur

Foto’s van de straat kunnen erg druk zijn, vooral als er veel in het beeld gaande is. Als je zwart-wit fotografeert, leiden de kleuren je niet af van de actie in de foto. De focus ligt geheel op wat er aan de gang is. Daarnaast worden straatfoto’s vaak midden op de dag gemaakt en is het licht dan vaak niet het mooiste. Bij zwart-wit foto’s valt dit veel minder op. Stap echter niet te snel over op zwartwit omdat dit nou eenmaal zo lijkt te horen bij straatfotografie... Soms kan kleur namelijk juist een beslissende factor zijn. Wanneer je een persoon fotografeert in een omgeving die dezelfde kleurtinten heeft bijvoorbeeld, of wanneer kleuren mooi met elkaar contrasteren. Denk goed na over wat je met de foto wilt zeggen.

tips voor straatfotografie

 

6. Oog voor detail

Kijk naar alles wat er om je heen gebeurt. Kijk naar gezichtsuitdrukkingen en interactie tussen mensen. Vaak worden veel dingen over het hoofd gezien. Het is mooi om juist die dingen te spotten en te isoleren. Leg bijvoorbeeld een klein detail vast. Kies een rustige achtergrond of speel met scherptediepte. Als iets is ingekaderd, kijkt men al snel anders naar je foto.

7. Speel met instellingen

Een foto hoeft niet altijd een nette foto te zijn. Probeer bijvoorbeeld eens een foto vanuit de heup te schieten. Zo krijg je verrassende standpunten en compleet andere foto’s dan als je gericht ergens een foto van maakt. Of speel eens met de sluitertijden. Zeker in de stad, waar veel beweging is, kan dit een erg leuk effect geven aan je foto. Durf te expirimenteren!

straatfotografie

Lees ook: Wat is de back button focus en wanneer gebruik je het?

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel