Jonge gezinnen fotograferen

Jonge gezinnen fotograferen

Liesbeth Wesdijk 343
Familieportretten maken is een hele uitdaging. Zeker als er jonge kinderen aanwezig zijn. We geven je 5 tips om leuke spontane foto's te maken van een jong gezin.

Wisselwerking

Als de kinderen gelukkig zijn, zijn de ouders gelukkig. Het is bijna een spreekwoord en zeker waar.  Zorg er dus voor dat de kinderen ontspannen en vrolijk zijn. Maak grapjes, zorg dat ze lachen, dan krijg je leuke spontane portretten.

Vermijd poseren

Kinderen kunnen niet lang stilzitten, ze zijn actief en bewegen. Beweeg dus mee. Je kunt de ouders vragen om ergens te gaan zitten bijvoorbeeld en dan zorgen dat het kind in hun buurt gaat spelen en contact heeft met de ouders.

Volg het kind

Je hebt er kinderen tussen zitten die echt geen seconde stil blijven staan. Dan zit er niks anders op dan achter het kind aan gaan. Laat de ouders zo dicht mogelijk bij het kind komen elke keer en schiet dan zoveel mogelijk foto's.

Schiet er op los

Om de juiste expressie van het kind te vangen, zonder dat het met de ogen dicht staat, moet je gewoon veel foto's maken. Veel meer dan dat je bij een normale fotoshoot zou maken. Ze zijn zo snel en je wilt niks missen.

Wees flexibel

Je kunt allerlei ideeën bedenken over wat je precies wilt gaan doen tijdens zo'n shoot, maar in de praktijk komt daar vaak niks van terecht. Kinderen laten zich niet regisseren. Dus go with the flow en zie waar het schip strandt. Als je halsstarrig aan je ideeën vast blijft houden, heb je straks alleen een huilend kind op de foto staan.

Je hebt veel geduld nodig om jonge kinderen leuk op de foto te zetten. Je kunt de ouders vragen om wat favoriet speelgoed mee te nemen van de kleine, dan voelen ze zich vaak meer op hun gemak. Bewaar ten alle tijde je goede humeur en blijf lachen, wat er ook gebeurd ;-) Wil je eens anders dan andere foto's maken van kinderen, kijk dan hier even.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth