Fotograferen van kinderen: 7 handige tips

Sterre Hartjes 168
Het fotograferen van kinderen is erg lastig, maar wel leuk om te doen. Om dit makkelijker te maken hebben we 7 handige tips op een rijtje gezet zodat je iedereen kan laten lachen, inclusief de ouders.

Helaas hebben kinderen vaak aandacht voor letterlijk alles om hun heen, behalve voor jou en je camera. Wanneer kinderen dit wel hebben kijken ze vaak als een bang hert in de koplampen. Door de aandacht van kinderen op een leuke manier te trekken krijg je het beste resultaat.

1. Honden speeltjes

En dan vooral die speeltjes die zoveel herrie maken. Er is niks zo leuk als een felgekleurd dier dat rare piepjes maakt. Hondenspeeltjes komen in verschillende maten, vormen en kleuren. Kies voor de raarste die je kan vinden zodat de kinderen echt gaan lachen. Wil je nog meer aandacht? Speel kiekeboe! Houdt het speeltje achter de camera en elke keer voordat je een foto maakt haal je het speeltje tevoorschijn.

2. Omkoping

Kinderen houden van snoepen, dat is niet te ontkennen. Gebruik dit ook bij je fotografie. Overleg van te voren met de ouders of ze het oké vinden dat hun kind wordt omgekocht. Vinden ze dit goed, vraag dan of ze de lievelingssnack van het kind willen meenemen. Gebruik het alleen in noodgevallen. Kinderen raken hun interesse en eetlust kwijt wanneer ze er hard voor moeten werken.

3. Speel spelletjes met kinderen

Het spelen van kleine spelletjes leidt kinderen af en zorgt voor een oprechte lach. De kans dat de kinderen naar de camera kijken wordt wel kleiner hierdoor, maar het effect is fantastisch. Twee spelletjes die (bijna) altijd werken zijn schommelen en kietelen. Vraag de ouders of ze hun kind bij de hand kunnen optillen tijdens het lopen. Werkt dit niet? Vraag dan of een van de ouders het kind wil optillen en in de armen wil houden. Voor de andere ouder is het nu de taak om te kietelen. Een oprechte lach is gegarandeerd.

4. Kinderen houden van muziek

Gebruik muziek tijdens het fotograferen van het kind zodat hij of zij even vergeet dat er foto's worden gemaakt. Vraag de ouders om mee te dansen om een echte happy family foto te krijgen. Wanneer je met de ouders in bespreking bent voor de shoot, kan je vragen welke muziek het kind leuk vindt. Weet je dit niet, ga dan voor klassiekers zoals het vliegerlied, de hokie-pokie of dromendans.

5. Ah-oh

Kleine kinderen reageren vaak op de woorden ah-oh. Dit omdat dit vaak gezegd wordt wanneer er iets niet helemaal goed gaat maar nog wel grappig is. Denk aan tv-programma's waar iemand zijn hoofd stoot en sterretjes ziet. Kinderen vinden dit hilarisch. Dus wanneer je ah-oh zegt koppelen kinderen dat met iets grappigs. Ah-oh werkt ook wanneer het kind iets doet wat niet helemaal de bedoeling is. Wanneer kinderen 'nee' horen denken ze vaak meteen dat ze iets fout doen waardoor de lach weggaat. In het ergste geval gaan kinderen huilen bij het woord 'nee'. Ah-oh werkt net zo goed en houdt de lach op het gezicht van het kind.

6. Speelgoed

Wanneer kinderen spelen zijn ze op hun vrolijkst. Vraag aan de ouders of ze de knuffel van het kind mee kunnen nemen of wat speelgoed van thuis. Doe ook altijd wat speeltjes in je cameratas zoals autootjes, blokken of een klein teddybeertje. Let wel op dat het neutrale kleuren zijn of dat de kleuren van het speelgoed passen bij het thema van de fotoshoot.

Lees ook: Kinderen met Syndroom van Down gefotografeerd als Disney-personages