Familiefoto's tijdens kerst, maar dan anders

Sterre Hartjes 317
Kerst is de perfecte tijd voor familiefoto's. Dat weet bijna elke familie dus daarom maakt iedereen gebruik van het moment van samenzijn. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw familiefoto's opvallen tussen alle andere families die vrolijk kerst vieren? Dat leggen we je uit.

Met de kerst is de hele familie bij elkaar. Familie komt misschien wel zelfs vanuit het buitenland op bezoek of het is misschien wel de eerste kerst van het jongste familielid of een nieuwe liefde. Allemaal mooie momenten om vast te leggen voor later. Helaas gaat dit niet zonder moeite want je moet rekening houden met iedereen. De jongste van de familie kwijlt de hele boel onder, je kleine neefje wil niks anders dan rennen, je puberende nicht blijft met haar aandacht op haar telefoon en je tante voelt zich niet comfortabel om op de foto te gaan na al dat eten. Probeer dan nog maar een mooie en unieke familiefoto te maken waar iedereen leuk opstaat!

1. Ga naar buiten

Daglicht blijft het mooiste en natuurlijkste licht wat je kunt hebben bij fotografie. Ga met zijn alle naar een parkje in de buurt of gebruik de achtertuin, wanneer je die tot je beschikking hebt. Het ziet er voorlopig nog niet zo uit, maar misschien hebben we dit jaar wel een witte kerst. Maak er gebruik van!

2. Poseer een keer niet voor de familiefoto

Wanneer mensen moeten poseren, voelen ze zich niet meer op hun gemak. Dit is vaak in de foto terug te zien waardoor de foto minder leuk wordt. Maak wat spontane foto's tijdens het eten of bij het openmaken van cadeaus. Het is natuurlijk niet verboden om geposeerde familiefoto's te maken, maar focus je niet alleen hier op. Bij spontane foto's is iedereen zichzelf en voelt niemand zich belast. Vind je dit te veel werk om tussendoor te doen, koop dan een aantal wegwerpcamera's en deel ze uit bij binnenkomst. Zo kan iedereen foto's maken.

3. Licht is belangrijk

Natuurlijk is het belangrijk om niet met tegenlicht te fotograferen. Wanneer je binnen fotografeert kan je het beste de familie naast of tegenover een raam plaatsen. Hierdoor heb je mooi natuurlijk licht in de foto. Is het te donker om te fotograferen dan kan je altijd nog je flitser gebruiken. Als er in het eindresultaat rode ogen tevoorschijn komen door het gebruik van je flitser kan je dat altijd later bewerken.

4. Fleur je familiefoto's op

Maak hoedjes, snorretjes, mutsen en nog veel meer vast aan kleine stokjes. Of koop kleine props bij lokale feestwinkels. Wanneer je gek mag doen op een foto, is iedereen op zijn of haar gemak en al helemaal als ze een deel van hun gezicht kunnen bedekken. Kerstmutsen zijn ook een makkelijke manier om je familiefoto's op te vrolijken. Ook leuk om met de familie voor een kerstbal te staan en een foto te maken in de reflectie. Tip: dit werkt niet bij grote families, of je moet een hele grote kerstbal hebben, natuurlijk.

5. Vergeet jezelf niet

Als je wordt aangewezen tot familiefotograaf is het belangrijk om jezelf niet te vergeten. Ook jij bent deel van de familie dus hoor je ook op de familiefoto. Zet de camera op een kastje of krukje of gebruik een statief. Gebruik een draadontspanner of de timer om ook zelf eens op de foto te staan. Een selfie maak je met een goede selfiecamera die hier ook voor is ingericht, bijvoorbeeld de Fujifilm X-A3, met speciale functie om huidtinten op te lichten. 

Lees ook: De kerstdagen doorkomen als fotograaf