Sfeervolle kerstfoto's maken - bereid je vast voor

Redactie digifoto Starter 1849

Hoe gaan we de kerst van 2022 vastleggen?

Iedereen is weer een jaartje ouder ten opzichte van de vorige kerst en dat is een mooi verschijnsel op vast te leggen.

De kerstboom

De kerstbomen staan weer opgetuigd in de woonkamers en de straten zijn versierd met kerstverlichting. Maar hoe zet je deze gezelligheid het beste op de foto?

Met de kerstboom en andere sfeerverlichting is het vaak donkerder in huis dan normaal. En zeker donkerder dan wat je normaal voor het maken van je foto’s wil hebben. Pas daarom je camera-instellingen hierop aan. Door een hogere ISO-waarde of grotere diafragmaopening behoud je de kwaliteit en worden je foto’s niet te donker.  Wil je voorkomen dat je je ISO te hoog moet instellen, gebruik dan een langere sluitertijd. Zet je camera op een statief en je kan je kerstboom haarscherp vastleggen.

Lees ook: Ook dichtbij huis vind je inspiratie

Flitser

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een (opzet) flitser om je onderwerp te belichten. Maar behalve de flitser alleen te gebruiken voor verlichten, kan je ook spelen met het licht. Zo kan je spelen met de verschillende standen. Richt je filter omhoog, via het plafond of opzij en via een muur voor een creatief effect. 

Kerstlampjes

Kerstverlichting op de achtergrond van je foto’s kan moeilijkheden veroorzaken. De lichtmeter ziet de lampjes namelijk als binnenkomend licht. Hierdoor kan het zijn dat je foto donkerder wordt dan verwacht. Ook moet je bij het fotograferen van kerstlampjes je witbalans goed in de gaten houden. Vooral bij meerdere lichtbronnen of gekleurde lampjes kan je automatische witbalans in de war raken. Pas deze handmatig aan, of fotografeer in RAW zodat je de kleuren achteraf kan aanpassen. 

Lees ook: In de cameratas van Karin de Bruin - Natuurfotografie apparatuur en accessoires

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie