Kinderfotografie: een uitdaging

Amy Schutte 137
Veel fotografen kopen hun eerste DSLR of systeemcamera om mooie foto’s van hun eigen kinderen te maken. Meteen een uitdagend onderwerp!

Kinderen hebben immers een beperkte spanningsboog en zijn moeilijk te regisseren. Dus je moet een beetje slim zijn. En een beetje controle over je camera hebben voor kinderfotografie. Of je nu je eigen kinderen fotografeert, of die van anderen.

Echt lachen

Lachende kinderen zijn het leukst. Van babytjes met hun aandoenlijke, tandeloze lach tot peuters tot aan tieners: kinderen zijn het leukst als ze lachen. Bovendien komt dat natuurlijk over: kinderen lachen nu eenmaal veel. Wat echter ontzettend pijnlijk is, is een gemaakte, neppe glimlach. Candid foto’s, genomen op spontane momenten, werken het beste bij kinderen. Geen geposeerde glimlach (al snappen kinderen van een jonge leeftijd vaak al wat de bedoeling is wanneer er een camera of mobiele telefoon op ze wordt gericht), maar zoek naar uitdrukkingen die ‘echt’ zijn. Maak kinderen daarentegen écht aan het lachen. Gekke bekken, een flauwe grap of een prop als een ballon kunnen je een eind op weg helpen. Maak het leuk voor de kinderen, dan houd je hun aandacht langer vast en zorg je meteen dat kinderen geen hekel krijgen aan foto’s maken.

Instellingen voor kinderfotografie

Om emoties vast te kunnen leggen, is het handig om je camera instellingen al klaar te hebben staan. Wanneer je volledig handmatig instelt moet je vaak nog wat instellingen aanpassen, en dat kan net teveel tijd kosten. Het moment is dan misschien al over. Eén van de prioriteitsmodi gebruiken is wellicht sneller: diafragma- of sluiterprioriteit. Je stelt zelf het diafragma of de sluitertijd in, en de camera kiest de andere instellingen op basis van de belichtingsmeting. Erg handig voor kinderfotografie!

Genoeg is genoeg

Weet wanneer het een goed idee is om de camera erbij te pakken en te fotograferen en wanneer niet. Als ouder vind je alles wat je kind doet leuk (nou ja, bijna alles), en al die momenten wil je vastleggen om later te koesteren. Maar als je steeds bezig bent met fotograferen, mis je soms waardevolle momenten. Of in elk geval heb je je aandacht er niet echt bij, omdat je met je camera bezig bent. Laat de camera dus af en toe ook eens liggen.

Locatie voor kinderfotografie

Besteed aandacht aan het uitzoeken van een locatie, eventueel in overleg met de ouders. Natuurlijk kun je thuis leuke candid shots maken, maar ook thuis heb je verschillende mogelijkheden. Zorg ervoor dat het een locatie is dat niet vreemd is, zodat het betreffende kind zich enigszins op zijn of haar gemak voelt. Een buitenlocatie is leuk en heeft als voordeel dat kinderen hun energie wat makkelijker kwijt kunnen. Waar jij dan ook weer foto’s van kunt maken. Binnen is dat minder het geval, maar daar zul je weer minder last hebben van afleiding. Overleg met de ouders en beoordeel zelf wat bij het kind past.

Zelf in beeld met je kinderen

Wanneer je graag fotografeert, bevind je je natuurlijk steeds achter de camera. Wanneer je je eigen kinderen fotografeert, verzamel je ongetwijfeld mooie plaatjes, van hen. Maar zelf mis je in de foto’s. Probeer dus ook eens de camera aan iemand anders te geven. Natuurlijk krijg je dan waarschijnlijk technisch gezien niet de foto’s die je zou willen, maar foto’s van jezelf met je kinderen zijn natuurlijk wel waardevol. Dus zet je gêne opzij en neem ook eens voor de camera plaats.

Kinderfotografie is veelzijdig, maar komt met de nodige uitdagingen. Maar je maakt er wel een waardevol document mee voor de toekomst.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy