Food photography in donkere setting

Redactie digifoto Starter 1901

Er komt veel kijken bij voedsel fotografie. Het licht, de styling, de hoek. de scherptediepte, om maar wat voorbeelden te noemen. Allemaal elementen die bijdragen aan een smakelijke voorstelling van het gerecht of de ingrediënten. Een donkere setting in food fotografie kan daarbij erg goed werken.

Een donkere stijl in food fotografie wordt vooral gebruikt voor editorial foto’s. In advertenties of commerciële shoots wordt meestal gekozen voor een heldere, geïdealiseerde weergave van het gerecht; denk maar eens aan hamburger foto’s van een grote fastfoodketen, in vergelijking met het daadwerkelijke uiterlijk van de hamburger.

Lees ook: Food photography uitgelegd door een pro

food fotografie, voedsel fotografie, donker, contrast, Chiaroscuro, clair-obscur

Chiaroscuro of clair-obscur

Clair-obscur of chiaroscuro, is een techniek die oorspronkelijk uit de schilderkunst komt en vooral populair werd in de Renaissance. Ook Rembrandt gebruikte de stijl regelmatig. De licht-donker contrasten worden sterker uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruikgemaakt van de zogenaamde middentonen. Er wordt meestal gebruik gemaakt van één lichtbron, die direct op het onderwerp valt. Er ontstaan hierdoor heldere delen, net als donkere schaduwen.

In food fotografie

Deze techniek, die een warme maar donkere sfeer meebrengt, is uitstekend van toepassing op food fotografie. De lichtbron kan een raam zijn, maar ook kunstlicht. Om de juiste sfeer te creëren in het een goed idee om een donkere ondergrond en achtergrond te gebruiken. Probeer daarbij warme tonen te vermijden. Ruw hout werkt goed, in een donkere espresso-achtige tint bijvoorbeeld. Of donker beton. Vermijd glanzende onderwerpen, die passen niet bij deze stijl en reflecteren de directe lichtbron te veel. Kies voor mat servies en bestek. Het laatste kun je wellicht op een rommelmarkt of in een tweedehandswinkel vinden, de vintage stijl werkt goed.

food fotografie, voedsel fotografie, donker, contrast, Chiaroscuro, clair-obscur

Styling

Zoals altijd in voedselfotografie, is de styling erg belangrijk. Je hoeft hier niet de ‘glad’ te stylen, je mag best het idee hebben dat iemand net het eten opgediend heeft of een eerste hap heeft genomen. Wat losliggende kruiden of zout kunnen prima, net als een ietwat scheve tafel opstelling. Maar wel op een gestileerde wijze; zorg dat het geheel niet rommelig wordt.

Aan de slag

In Chiaroscuro fotografie wordt sterk de indruk gewekt dat het licht van één lichtbron afkomstig is. Dat hoeft niet zo te zijn, je kunt best reflectieschermen of een tweede lichtbron gebruiken. Maar het keylight voert de boventoon en zorgt voor schaduwen. Probeer het licht van een zijkant te laten komen, om de schaduwen (en het contrast) optimaal te kunnen gebruiken. Zet het licht (in het geval van kunstlicht of een flitser) niet te ver van het onderwerp af. Als het te zacht wordt, houd je weinig schaduw over. Zorg dat het hoofdonderwerp (ook wel ‘hero’ genoemd in food fotografie) in het licht staat. Je kunt best iets onderbelichten, om de details in de schaduwen te behouden.

food fotografie, voedsel fotografie, donker, contrast, Chiaroscuro, clair-obscur

Nabewerken

Je kunt, in deze stijl, heel goed kiezen voor een monochrome benadering. Dat hoeft niet perse zwart-wit te zijn. Speel eens met de schuifjes voor tint. Ook doordrukken en tegenhouden, waarbij je een foto plaatselijk lichter of donkerder maakt, werken goed. Verhoog eventueel het contrast en de zwarte tonen. Probeer wel wat textuur te behouden in de schaduwen, dus doe dit voorzichtig.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie