Stillevens fotograferen is leuker dan je denkt!
Een stilleven fotograferen kun je zo interessant maken als je zelf wil en is veel breder dan je zou denken. Food fotografie is bijvoorbeeld ook een stilleven. Het betreffen namelijk roerloze onderwerpen die zorgvuldig zijn samengesteld en ookok hier is licht, compositie en een onderwerp het meest belangrijk. Hoe maak je een te gek stilleven, en niet zomaar een kiekje van een paar onsamenhangende onderwerpen?
Lees ook: Tips voor food photography; maak foto's om je vingers bij af te likken!
Neem de tijd voor je stilleven
Onderwerpen voor stillevens bewegen niet. Dat maakt het een van de makkelijkste genres om mee te experimenteren. De onderwerpen worden niet moe, ongeduldig en hoeven niet voor een bepaalde tijd naar huis. Gebruik deze tijd en rust om nieuwe technieken uit te proberen. Experimenteer met licht, kijk wat je aan kunt passen om de foto nog beter te maken. Probeer verschillende invalshoeken, pas het licht aan en kijk eens hoe een andere ondergrond je foto verandert. Maak tussendoor een paar test foto's. Kijk ook eens of je de hoek aan kan passen. Probeer ook je standpunt te veranderen: lager of juist recht van boven. Pak nog eens een ander onderwerp erbij, of een prop. Het verhaal wordt meteen anders!
Compositie
Een goede compositie maakt een prettige, uitgebalanceerde foto. Dat is altijd belangrijk, in elke vorm van fotografie. Maar bij een stilleven maakt of breekt compositie de foto, net als licht. Door een alledaags voorwerp op een bepaalde manier in beeld te brengen, wordt het mooi. Je kunt allerlei ‘compositieregels’ toepassen. Zo kun je voorgrond elementen toevoegen, net zoals je dat wellicht bij landschapsfotografie zou doen. Maar zorg dat het geheel niet te rommelig wordt. Er is één onderwerp, dat bijgestaan kan worden door andere maar niet overschaduwd dient te worden. Hou het simpel, vertrouw op de kracht van je onderwerp, hoe eenvoudig ook.
‘Lees’ je onderwerp
Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het niet. Kies een stijl, een verhaal dat past bij het onderwerp. Kies hierbij de sfeer. Een bladderende knoflookbol vertelt een ander verhaal dan een blinkende rode appel. Kies daar je setting bij, bij de bladderende knoflookbol past een oude, houten ondergrond en vintage bestek (om maar een voorbeeld te noemen) wellicht goed. Terwijl de glimmende appel het wellicht goed doet op een strakke, minimalistische setting met weerspiegelende witte borden. Ook kun je een verhaal vertellen, je kunt bijvoorbeeld stillevens maken van een proces dat aan de gang is (eten koken of vieze voetbalschoenen in de hal). Kies ook hierbij een standpunt en sfeer die bij het onderwerp passen. Zo versterk je het verhaal.
Abstract stilleven
Een stilleven hoeft niet altijd (direct) herkenbaar te zijn. Juist door een mysterieuzer beeld kan het de kijker vasthouden: waar kijk je naar? Zorg er nog wel steeds voor dat het geheel aantrekkelijk in beeld gebracht is, met mooi licht. Probeer nog wel herkenbare elementen mee te nemen, zodat het nog wel ergens over gaat. Willekeurige vormen of kleuren kunnen een kijker snel vervelen.
Je kunt het fotograferen van een stilleven op allerlei manieren aanpakken. De onderwerpen kunnen enorm uiteenlopen. Probeer wel een aantrekkelijk beeld te creëren. Hou de schilderkunst eventueel in je achterhoofd. Experimenteer, dat is leuk om op een regenachtige dag thuis te doen. Met een raam en een bureaulamp kom je al een heel eind!