Een lensflare maken in Photoshop

Amy Schutte 452
Ook zo’n fan van lensflare? Dan kan je je lol op, want je kunt deze ook in Photoshop maken.

Wat is lensflare?

Soms zie je in een foto zonnestralen of een soort gloed. Vaak beslaan ze een groot deel van het beeld, in een hoek door de compositie heen. In veel gevallen zijn er ook bollen te zien. Af en toe komen er zelfs wat kleuren tevoorschijn, een beetje als een regenboog.

Wanneer zie je een lensflare in je foto

Lensflares ontstaan wanneer een sterke lichtbron, meestal de zon, in een bepaalde hoek op je lens valt. De lichtbron (dat kan elke sterke lichtbron zijn, bijvoorbeeld ook een  lantaarnpaal) bevindt zich aan de voorkant van je camera. De lichtbron hoeft niet perse in de compositie opgenomen te zijn, maar wanneer het licht de voorkant van je objectief bereikt - en dus niet geblokkeerd wordt door een obstakel - kan het al een flare veroorzaken.  

Photoshop

Je hebt niet altijd alles in de hand wanneer je gaat fotograferen. Maar gelukkig is daar Photoshop. Daarin kun je zelf een lensflare maken, hoe jij ‘m wil hebben. Het beste kun je eerst een lege, zwarte laag aanmaken. Zo kun je het filter non-destructief maken, en gaat de originele informatie niet verloren. Voeg rechtsonder een nieuwe laag toe. Om deze laag zwart te maken, ga je links naar het emmertje en kies je linksonder voor zwart. Vul de laag. Nu kun je de lensflare toevoegen/ Ga naar menu > filter > rendering > zon. Sleep het naar de plek waar jij het zonnetje wilt hebben. Let natuurlijk wel op de natuurlijke lichtinval. Als er links van het onderwerp een schaduw zit, kun je daar geen zon vandaan laten komen. Eventueel kun je de dekking van de laag lager zetten, of delen van de lensflare wegpoetsen met de gum.

Slim filter

Je kunt ook een slim filter aanmaken. Deze kun je steeds aanpassen en bijwerken. Doe dit nadat je de laag hebt toegevoegd. Ga naar menu > filter > omzetten voor slimme filters. Nu zegt Photoshop dat hiervoor een slimme laag nodig is, klik OK. Het lensflare filter voeg je op dezelfde manier toe, maar nu kun je steeds aanpassingen maken door te dubbelklikken op het filter.

Nu kun je zelf een lensflare toevoegen, en je kunt het eruit laten zien hoe jij wil! Doe het natuurlijk niet bij elke foto. Een foto op een sombere dag komt er heel raar uit te zien met een lensflare.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy