Mooie effecten creëren met behulp van een prisma

Christel  de Wolff 4530
Kun jij wel een boost in je inspiratie gebruiken? Overweeg dan eens het creatieve pad te kiezen en te fotograferen met diverse optische hulpmiddelen zoals prisma's. Dit is een leuke en relatief goedkope manier om jouw foto's net dat beetje extra te geven.

Als fotograaf zijn we altijd bezig om nieuwe beelden te creëren. Of we nu veel met portret werk bezig zijn, landschappen vastleggen of interieur foto's maken, de drive om jezelf te vernieuwen is altijd aanwezig. Waar we soms echter wel 'vast' kunnen lopen is wanneer we teveel van hetzelfde doen. Repetitie is slecht voor creativiteit en het loont dus zeker om af en toe eens wat technieken te proberen waar je misschien nog nooit eerder over na hebt gedacht. 

Zo kwamen we op het idee om eens wat Fotohacks te proberen. Het concept is simpel; we komen met simpele huis-tuin-keuken tips om jou fotografie weer een kick te geven. Veel van de items of apparatuur waar we over spreken is zeer betaalbaar, of al in je eigen huis aanwezig. 

Vandaag nemen we een kijkje naar wat bijzonder glas; Prisma's.

Prisma's en suncatchers

Een apart stukje glas, de prisma is meestal te vinden in piramide vorm. Maar technisch gezien is een rechthoekige vorm die licht afbuigt ook een prisma. In de optiek wordt met prisma een transparant optisch element bedoeld met vlakke gepolijste oppervlakken. Ten minste twee van deze oppervlakken dienen niet parallel aan elkaar te zijn. Wanneer een lichtstraal door het prisma via deze beide oppervlakken schijnt, dan wordt de lichtstraal afgebogen, het effect hiervan; kleuren, heel veel mooie kleuren. 

Suncatchers ken je van in sommige vensterbanken. Deze leuke kristallen van glas of plastic, zorgen er ook voor dat het licht breekt en mooie kleurpatronen geeft. Ideaal om als fotograaf mee te spelen dus! 

Makkelijk en goedkoop

Schieten met een prisma legt zichzelf simpel uit. Je werkt met een willekeurig objectief en houdt de prisma simpelweg voor het objectief. Door het prisma te draaien en verder of dichterbij te plaatsen zal er een psychedelisch kleuren effect ontstaan. Dit effect is vooral sterk aanwezig bij prime objectieven met een groot diafragma maar is ook te verkrijgen met andere minder lichtsterke objectieven. Sommige mensen noemen het een 'disco glow', andere hebben het meer over een 'neon hipster' effect. Hoe je het noemt maakt eigenlijk niet uit, als je maar lekker creatief aan de slag kunt! 

Wij vinden het persoonlijk zeer mooi in combinatie met portet foto's met weinig licht, maar zijn vooral benieuwd of onze lezers wel eens met een prisma hebben gewerkt of door dit voorbeeld geinspireerd zijn geraakt om het eens te proberen. We zien jullie beelden graag in onze gallery!

Niet klooien met één hand, Lensbaby OMNI

Een nadeel van het fotograferen met prisma's en andere attributen is dat je één hand nodig hebt om de accessoires voor de lens te houden. Dit kan makkelijker, heeft Lensbaby gedacht en zij introduceerden een systeem waarbij je de prisma's en andere lichtbrekende kristallen met behulp van magneten op je objectief kunt 'plakken'. Erg handig, want dan kun je je hand weer gebruiken om bijvoorbeeld scherp te stellen of in te zoomen, of je camera gewoon beter vast te houden.

Lees meer over de Lensbaby Omni.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel