digifoto Starter Awards

Review Lensbaby OMNI: een nieuwe manier van fotograferen

Redactie digifoto Starter 2205

In digifoto Starter 4.2019 gingen we aan de slag met de nieuwe en zeer bijzondere OMNI filters van Lensbaby. We waren zeer onder de indruk en gaven de creatieve accessoires een mooie award...

Ook als gepassioneerd fotograaf kan het nog wel eens voorkomen dat je in een sleur raakt. Je weet precies hoe je een plaatje moet maken en het voelt alsof je steeds hetzelfde trucje uithaalt. Om eerlijk te zijn, bevind ik me wel eens op zo’n punt. Dé remedie is om nieuwe dingen te proberen, een nieuw fotografiegenre of een nieuwe locatie. Wat ook helpt is nieuwe apparatuur. En dat hoeft echt niet meteen een nieuwe camera of duur objectief zijn, maar kan juist ook een leuk accessoire zijn. En zo kwam de introductie van de Lensbaby OMNI filterset voor mij precies op het juiste moment.

Lensbaby staat bekend om het produceren van speciale objectieven, houders en bokehfilters om maximaal te profiteren van optische effecten. De Lensbaby OMNI filterkit is een systeem dat tussen optiek en filters in zit. De kit bestaat uit een opschroefring in diverse maten zodat je het met meerdere objectieven kunt gebruiken. Op deze ring kun je met behulp van magneetjes verschillende creatieve effecten schroeven. De effecten zijn onder andere een regenboogfilter, een prisma en diverse kristallen. Ieder accessoire heeft zijn eigen effect dat ook nog eens afhankelijk is van het type objectief dat je gebruikt en de positie waarin je het filter plaatst. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos.

Makkelijk om te gebruiken

Natuurlijk is het fotograferen met dergelijke creatieve filters niet nieuw, maar wel nieuw is het gebruiksgemak. Stond je eerst nog wel eens te stuntelen met een prisma of regenboogfilter voor je objectief of moest je een assistent vragen, kun je het nu makkelijk zelf doen. Door de magnetische houder blijft het filter precies zitten waar je het wil hebben. Zo blijf je zelf de controle houden over het effect én, wanneer je de stand van het filter onthoudt, kun je keer op keer precies hetzelfde effect bereiken. Wanneer je het systeem niet gebruikt, zorgt een zachte enveloppe ervoor dat de hele OMNI-set beschermd wordt.

lensbaby omni filterset review
 Met dank aan Atmoran, Helden fan Hjir & Stichting Kalamiteit te Dokkum

Effecten

Met het Crystal Seahorse creëer je felle en kleurrijke reflecties en vernieuwende lichtsturingen. Het Stretch Glass maakt heldere strepen over je foto’s en het Rainbow Film verstrooit de lichtbron in felle regenboogkleuren. Er is ook een uitbreiding beschikbaar met een Crystal Spear voor caleidoscopische effecten, een Triangular Prism dat spiegelingen maakt en een Scalloped Window waarmee je geweldige flares en bokehballs kunt maken op een specifiek gedeelte van je foto.

Geschikt voor diverse objectieven

De kit is verkrijgbaar in twee filtermaten. Ik gebruikte de ‘large’-versie geschikt voor objectieven met een filtermaat van 62, 67, 72, 77 of 82 millimeter, maar er is ook een ‘small’-variant voor kleinere objectieven (49-58mm).

Maximale creativiteit of een subtiele toevoeging

Je kunt het zo gek maken als je het zelf wil, of juist een heel subtiel effectje toevoegen of inzetten om een storend element uit je foto te weren. Vooral bij macrofotografie kun je er heel toffe effecten mee maken, maar er is eigenlijk geen fotografiegenre te noemen waar het niet leuk bij is. Zelf probeerde ik de OMNI filterkit en de expansie tijdens een concert. De ruimte waarin het concert gehouden werd, had geen spectaculaire visuals dus het was een uitstekende testcase om dat zelf dan maar te proberen.

lensbaby omni filterset review
Met dank aan GSTRN, Helden fan Hjir & Stichting Kalamiteit te Dokkum

Praktijk

Ik maakte gebruik van de Rainbow Film om het aanwezige licht te verstrooien en te gekke regenbogen in de compositie te maken. Dit filter werkt het beste wanneer er duidelijke lichtbronnen zoals de zon, en in dit geval de concertlampen, binnen bereik zijn. Wanneer je met dit filter probeert te fotograferen in mindere lichtomstandigheden, zal het effect niet zo fel zijn. Pas bij het fotograferen met de Lensbaby OMNI set in de buitenlucht uit voor direct zonlicht. Schijnt dit namelijk te lang of te fel op de kristallen, zou je wel eens schade kunnen krijgen aan je sensor.

Naast het regenboogeffect waren het Stretch Glass en Triangular Prism (uit de uitbreiding) mijn favoriet. Met het eerstgenoemde kon ik storende elementen uit mijn foto weren en de aandacht richten op mijn onderwerp, de muzikant. Bij gebruik van het driehoekige glas was het spreekwoordelijke hek pas echt van de dam; met de spiegel kon ik elementen uit mijn foto dupliceren, waardoor je ineens dezelfde persoon dubbel ziet of twee personen over elkaar gelegd.

Het voordeel van de fysieke filters is dat je in je (elektronische) zoeker meteen ziet wat er gebeurt en eventueel het effect kunt aanpassen door de filters te draaien en schuiven op de magnetische filterring. Onopvallend fotograferen is er met deze filters niet bij,  af en toe leek het alsof IK de show van de avond was, omdat het publiek nieuwsgierig naar mijn objectief met opgezette stukjes glas keek als ik een foto op het oog had.

lensbaby omni filterset review
Met dank aan Helfferich, Helden fan Hjir & Stichting Kalamiteit te Dokkum

Conclusie Lensbaby OMNI

Lensbaby is erin geslaagd om creatief fotograferen naar een nieuw niveau te tillen dankzij de fysieke filters. Het bevestigen en schuiven van de filters werkt zo intuïtief dat je je volledig op het effect ervan kunt focussen. Je wenst niet langer dat je over vier handen beschikte, omdat je aan ‘slechts’ twee handen genoeg hebt.

Beoordeling Lensbaby OMNI

+ Sterk en krasbestendig glas
+ Super simpel te bevestigen
+ Eindeloos veel mogelijkheden

Adviesprijs € 99,95  (uitbreiding: € 49,99)
Info:  omni.lensbaby.com

digifoto starter super award 2019

We testten de Lensbaby OMNI filterkit met uitbreiding in digifoto Starter 4.2019 en beoordeelden de accessoires met een Super award.

Bekijk alle awards van 2019 hier

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie