DIGIFOTO Awards

Review Lensbaby OMNI Colour Expansion Pack: Geef kleur aan jouw omgeving

Redactie digifoto Starter 875

Eerder gingen we al aan de slag met de nieuwe en zeer bijzondere OMNI filters van Lensbaby. We waren zeer onder de indruk en gaven de creatieve accessoires een mooie award. Begin 2020 kwam Lensbaby met een zeer complete uitbreidingsset om de creatieve mogelijkheden nog verder te verbreden, de OMNI Colour Expansion Pack. Een dagje op stap met de kleurrijke en vervormende effecten, was een waar avontuur, waarbij we maar weer eens versteld stonden van het gebruiksgemak van het vernuftige systeem.

Als gepassioneerde fotografieliefhebbers zijn we altijd bezig om nieuwe beelden te creëren. Of we nu veel met portret werk bezig zijn, landschappen vastleggen of interieur foto's maken, de drive om jezelf te vernieuwen is altijd aanwezig. Waar we soms echter wel 'vast' kunnen lopen is wanneer we teveel van hetzelfde doen. In herhaling vallen is slecht voor creativiteit en het loont dus zeker om af en toe eens wat technieken te proberen waar je misschien nog nooit eerder over na hebt gedacht. Een van die bijzondere technieken is het werken met prisma’s en andere creatieve filters.

Prisma’s ken je als het piramidevormige stuk glas wat ervoor zorgt dat licht wordt gebroken en er een mooie regenboog te zien is. Denk maar aan de iconische platenhoes van Pink Floyd. Toch hoeven prisma’s niet atijd perfect piramidevormig te zijn. In de optiek wordt met prisma een transparant optisch element bedoeld met vlakke gepolijste oppervlakten. Ten minste twee van deze oppervlakken dienen niet parallel aan elkaar te zijn. Wanneer een lichtstraal door het prisma via deze beide oppervlakken schijnt, dan wordt de lichtstraal afgebogen, het effect hiervan; kleuren, heel veel mooie kleuren. 

Naast prisma’s bestaan er nog legio leuke attributen waarmee je licht kunt sturen, afbuigen en filteren. Als fotograaf zijn nieuwe manieren om licht naar je eigen hand te kunnen zetten erg verfrissend en leuk om mee te spelen. De Lensbaby OMNI-set bevat standaard drie van de leukste en meest gebruikte filters, maar door de nieuwe accessoires uit de uitbreidingssets met elkaar te combineren, kun je tot eindeloos veel nieuwe mogelijkheden komen. 

De Colour Expansion Pack bestaat uit een Teardrop en Cresent Multicolor kristal. Deze creëren een unieke glinstering in jouw foto. Ook wordt er een Crisscross Rainbow Film geleverd, wat een opvallend regenboogeffect aan je compositie kan toevoegen. Verder is de Colour Expansion Pack dus voornamelijk gericht op kleur met maar liefst negen Lumi Films om kleurrijke lichtvlekken toe te voegen die kenmerkende analoge effecten simuleren. Als laatste kun je nog kiezen uit vijf Colour Gels, die een tweekleurige textuur toevoegen aan delen van je foto. 

Handen vrij dankzij magnetisch systeem

Het nadeel van het fotograferen met reguliere creatieve filters is dat je ze in je hand moet houden. Dit geeft niet alleen het risico op vingers voor de lens, maar beperkt je ook in je mogelijkheden en maakt het fotograferen met één hand een stuk minder comfortabel. Lensbaby heeft met het OMNI-systeem een oplossing bedacht waardoor je de kleurenfilters en lichtbrekende kristallen met behulp van magneten op je objectief kunt ‘plakken’. Je kunt de filters handmatig bijstellen en daarna je vrije hand weer gewoon gebruiken bij het fotograferen, bijvoorbeeld om in te zoomen, scherp te stellen of gewoon je camera stabieler vast te houden. Het niet hoeven klooien met één hand voorkomt bovendien dat de filters vuil worden, wat het effect drastisch kan beperken. Ook kun je beter de controle houden over het effect wat je wil bereiken. Klik je het filter namelijk op de houder, dan kun je de stand van het filter beter bijhouden dan wanneer je het filter in je hand zou houden. 

Geschikt voor diverse objectieven

De Lensbaby OMNI basiskit is verkrijgbaar in twee filtermaten, Large (voor objectieven met een filtermaat tussen de 62 en 82) en Small (voor kleinere objectieven tussen de 49 en 58mm). Door middel van een step-up ring kun je de ring waarop de magneten worden bevestigd aanpassen naar jouw filtermaat. Nadat je de basiskit hebt aangeschaft, kun je eindeloos variëren met de diverse uitbreidingssets die allemaal werken volgens hetzelfde magnetische systeem. 

Praktijk

In de praktijk is het werken met een moderne spiegelloze camera aan te bevelen omdat je in LiveView of door de elektronische zoeker goed in de gaten kunt houden hoe het effect zich vormt in jouw foto. Hoe de effecten vallen op jouw foto zijn volledig afhankelijk van de intensiteit en richting van het licht waarmee je fotografeert. Zowel met daglicht als met studiolampen kun je bijzondere effecten verkrijgen. Door te draaien hou je de controle over de effecten. Het systeem met houders is zo gemaakt dat je meerdere effecten (tot wel vier stuks) tegelijk kunt gebruiken. In de praktijk is dat echter wel erg veel en zal je zien dat je het eerder houdt bij één of twee. Less is more!

Conclusie 

Het Lensbaby OMNI systeem is een vernuftig systeem met veel mogelijkheden voor de creatieve fotograaf. De uitbreidingspakketten zorgen ervoor dat je nooit meer in een sleur vervalt. De Colour Expansion Pack richt zich op kleurrijke effecten die je toe kunt voegen aan je foto’s. Met name op donkere en druilerige dagen is het toevoegen van een beetje kleur een welkome mogelijkheid. 

Beoordeling 

+ Sterk en krasbestendig glas en gels

+ Super simpel te bevestigen

+ Compatible met alle OMNI sets

De Lensbaby OMNI Colour Expansion Pack werd voor DIGIFOTO 5.2020 getest en beoordeeld met een Goud award!

Adviesprijs € 66,95
Info:  omni.lensbaby.com

Tekst en fotografie door Christel de Wolff. 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie