f/1.4 on a budget

Fotohacks: Labello

Siem van Woerkom 335
Voor een nieuwe rubriek kijken we naar diverse 'hacks' kijken, die je volgende shoot mogelijk een stuk interessanter kunnen maken.

Fotohacks

Als fotografen zijn we altijd bezig om nieuwe beelden te creëren. Of we nu veel met portret werk bezig zijn, landschappen vastleggen of interieur foto's maken, de drive om jezelf te vernieuwen is altijd aanwezig. Waar we soms echter wel 'vast' kunnen lopen is wanneer we teveel van hetzelfde doen. Repetitie is slecht voor creativiteit en het loont dus zeker om af en toe eens wat technieken te proberen waar je misschien nog nooit eerder over na hebt gedacht. 

Zo kwamen we op het idee om een nieuwe rubriek te maken in de vorm van 'Fotohacks'. Het concept is simpel; we komen met simpele huis-tuin-keuken tips om jou fotografie weer een kick te geven. Veel van de items of apparatuur waar we over spreken is zeer betaalbaar, of al in je eigen huis aanwezig. 

Vandaag nemen we een kijkje naar iets wat misschien sommige van ons standaard op zak zullen hebben: Labello.

Labello

'Hoe kan labello mijn foto's beter maken?' - Het is eigenlijk best simpel. Labello, is een paraffine wax, een andere variant hiervan is bijvoorbeeld vaseline. Dit werd vroeger al gebruikt om een illusie van scherpte diepte bij een objectief aan te tonen waar deze eigenlijk helemaal niet aanwezig was. 

Wanneer je Labello op een objectief smeert, zal er een 'onscherpe' gloed ontstaan die ook voor onscherpte zal zorgen. Dit zorgt ervoor dat er een dromerige sfeer in de foto's ontstaat die normaal alleen met een tiltshift camera te verkrijgen is. 

Een goed voorbeeld is hieronder te zien. 

De foto is namelijk niet met een lens geschoten met extreem open diafragma (f/1.4 bijvoorbeeld) maar een simpele kitlens. De labello rond de randen van het glas zorgen voor de mooie blur. 

Hoe doe je dit zelf? Je hebt eigenlijk alleen maar een labello stick nodig, het liefst een simpele zonder geur of kleuren. pas een klein beetje toe op het glas in een rondraaiende beweging. Laat het midden van de lens schoon en vrij van de was. We willen dat het midden namelijk scherp blijft en het verloop niet te hard is. Je kunt eventueel met je vinger de overgang ietsjes aanwrijven. 

Een simpele manier om je eigen versie van een extreme portret lens te maken. 

Ga jij het een keer proberen? We zien zoals altijd je foto's graag terug in de gallery!

(Beeld: 5-minute hacks)

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem