Alles wat je wil weten over lensflare
Veel fotografen vinden lensflare negatief. En als je deze lichtvlek niet bewust in je beeld opneemt is het ook zo. Toch kun je er veel creatieve kanten mee op. We leggen je uit wat een lensflare precies is en hoe je het juist kunt gebruiken!
Wat is een lensflare?
Een lensflare ontstaat doordat er fel licht in een bepaalde hoek op je lens valt. Doordat de lichtstralen dan aan de binnenkant van je objectief reflecteren, en zo op je sensor vallen, ontstaat er een lensflare. Met vrijwel elk objectief kan dit gebeuren, hoewel zoomlenzen en groothoeklenzen vaak meer kans hebben op een lensflare. Het resultaat is één of meerdere lichtplekken op je foto en zoals je vaak ziet bij dit soort dingen, zitten ze vaak nét op een plek waar je ze liever niet zou hebben. Je ziet soms strepen in je beeld en het contrast van de foto wordt minder.
Let op: Als je op de automatische stand fotografeert is het al helemaal tricky. Wanneer je door de zoeker kijkt zie je geen lensflare, maar wanneer je afdrukt is deze ineens zichtbaar. Dat komt omdat de camera je diafragma aanpast en dat bepaalt weer hoe het licht op je sensor valt, met een lensflare als gevolg.
Het belang van een zonnekap
Dat felle licht dat voor lensflare zorgt is meestal de zon, maar ook lantaarnpalen en andere felle lichtbronnen kunnen voor flares zorgen. Een oplossing is de zonnekap, de tip zit al in de naam! Deze basisaccessoire zorgt ervoor dat er geen verdwaalde lichtstralen op je objectief kunnen vallen, wat de kans op een lensflare al aanzienlijk vermindert. Echter werkt een zonnekap niet altijd., met name wanneer je tegen de zon in fotografeert, is het vaak niet voldoende.
Je objectief schoonhouden
Het is om meerdere redenen erg belangrijk om je objectief schoon te houden, maar ook verklein je de kans op een lensflare wanneer je zorgvuldig met je objectieven omgaat. Stof en viezigheid op het glas buigen het licht. Hierdoor wordt de kans vergroot dat er een lensflare ontstaat. Maak de lens schoon met een microvezel doekje, zodat er geen krasjes ontstaan in de lenscoating. Met een andere doek loop je namelijk het risico dat je het vuil over je lens schuurt en hierdoor kan de coating beschadigd raakt.
Lees ook: Krassen op je objectief, einde verhaal?
Lensflare verwijderen in de nabewerking
Kom je er thuis achter dat je per ongeluk een lensflare in je foto hebt? Dan hoef je niet per se terug naar de locatie om de foto over te doen. In nabewerkingsprogramma's zoals Adobe Photoshop kun je de flares verminderen en in sommige gevallen zelfs helemaal verwijderen. Let wel op, in gedetailleerde gedeeltes van foto's is het erg lastig, omdat dit soort bewerkingen worden gedaan op basis van berekening en het is voor een computer nog altijd makkelijker om een blauwe lucht in te kleuren dan om een complete reconstructie van een gedetailleerde scene te maken...
Creatieve effecten
Maar waarom vechen we eigenlijk zo hard tegen een lensflare, terwijl er zelfs fotografen zijn die er bewust naar opzoek zijn? Een lensflare kan een positief effect hebben op het beeld, zo geeft het een vintage of zomerse uitstraling. Lichte vlakken in je beeld trekken de aandacht, dus de lensflare kan een goede manier zijn om de kijker te sturen. En bij het fotograferen van de zon of een andere lichtbron kun je het effect van de lensflare ook nog eens mooi sturen door met je diafragma te spelen.
Lees ook: Een ster effect maken zonder gebruik van Photoshop of filters?