Lens flare op je foto’s. Hoe?

Aimée van Vuuren 276
Lens flare krijg je te zien als je tegen het licht in fotografeert, of het nou de zon is of een zaklamp. Veel fotografen willen geen lens flare op de foto zien maar het creëert een leuk effect. In dit artikel laten we je weten hoe je het effect kan creëren op je foto’s.

Goed objectief

Als je het effect van lens flare wilt creëren moet je allereerst een goed objectief aanschaffen. De meeste objectieven die in de laatste vijf jaar zijn gemaakt, hebben een bepaalde coating over de lens heen zodat lens flare niet kan ontstaan wanneer tegen het licht in fotografeert. Kies dus voor een iets ouder objectief om het effect te kunnen creëren.

Lens flare leren gebruiken

Je moet natuurlijk goed weten hoe je lens flare het beste op je foto’s moet vastleggen. Hoe moet zorgen voor een interessante en krachtige foto. Het is daarom belangrijk om het effect op de juiste manier vast te leggen. Met lens flare kan je de aandacht van de kijker namelijk naar een bepaald punt brengen.

Lees ook: lensflare juist wel op de foto

Natuurlijk ogende lens flare

Omdat je werkt met een effect die je zelf creëert, is het handig om het effect zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Probeer gebruik te maken met het licht waar je mee werkt, die boven het onderwerp te plaatsen en dan de lens volledig open te zetten.

Houd deze drie tips goed in het achterhoofd als je wilt experimenteren met lens flare. Het is daarnaast ook aan de raden om Live View te gebruiken tijdens het fotograferen, dan heb je direct zicht op wat je doet. Succes!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée