Lensflare juist wel op je foto

Amy Schutte 1049
Lensflare kan in je foto sluipen, soms zonder dat je het echt merkt. In sommige gevallen kan het je foto een uitgewassen en overbelichte indruk geven. Maar sommige fotografen zoeken er juist naar!

Want een lensflare, of zonneflare, kan ook juist een mooi effect aan je foto toevoegen. Het kan een zacht en dromerig geheel geven, mits goed ingezet natuurlijk. En daar helpen we je mee.

Hoe ontstaan lensflare

Een lensflare ontstaat wanneer een sterke lichtbron, in veel gevallen de zon, in een bepaalde hoek op je lens valt. De lichtbron ( en dat kan elke sterke lichtbron zijn, bijvoorbeeld ook een  lantaarnpaal) bevindt zich aan de voorkant van je camera. De lichtbron hoeft niet perse in de foto opgenomen te zijn, maar wanneer het licht de voorkant van je objectief bereikt kan het al een flare veroorzaken, Ze kunnen je foto een verwassen uitstraling geven, of bolletjes veroorzaken in verschillende kleuren op verschillende plaatsen in je foto.

Speel met de diafragma opening voor een mooie lensflare

In sommige gevallen is een lensflare niets meer dan een grote vlek die je foto overneemt. Maar soms is de zon een mooie stervorm, met goed gevormde stralen die de onderwerpen in je foto zachtjes aan lijken te tikken. Je kunt dit enigszins regelen door met je diafragma opening te spelen. Met een grote diafragma opening wordt de lensflare zacht en wijder verspreid. Maak je de diafragma opening kleiner, dan wordt de lensflare meer gedefinieerd, scherper als het ware. De ‘punten’ van de flare zijn beter te zien bij een diafragma van f/22 dan bij f/5.6 bijvoorbeeld.

Verstop de zon

Om een lensflare een beetje onder controle te houden, kun je een handige truc toepassen. Wanneer je de zon namelijk half achter een voorwerp verstopt, is de lensflare minder aanwezig en vaak veel mooier. Je kunt dit doen door jezelf te verplaatsen en op zoek te gaan naar een voorwerp dat je voor de zon kunt plaatsen. Denk aan een boom, een gebouw of zelfs een lantaarnpaal. Door een klein stukje van de zon tevoorschijn te laten komen krijg je een kleine, bescheiden lensflare die niet direct je hele foto overneemt. Je kunt overigens ook je kader gebruiken om de zon ‘af te snijden’, soms werkt dat ook uitstekend.

Filters

Je kunt lensflares ook versterken met filters. De flare ontstaat door het weerkaatsen tussen verschillende glazen elementen in het objectief en het extra filter is een extra kans op reflectie. Het filter buigt het licht af waardoor het op een andere manier op de lens valt en het flare effect dus juist in gang kan zetten.  Een UV filter kan dit effect bijvoorbeeld bereiken.

Fotografeer op verschillende tijdstippen

De zon neemt gedurende de dag verschillende posities aan. Daardoor kan het effect van je lens flare op verschillende momenten ook anders zijn. Vlak na zonsopgang of voor zonsondergang staat de zon bijvoorbeeld laag. Een mooi moment om bijvoorbeeld silhouetten te fotograferen, met een mooie lensflare die vanaf achter je onderwerp tevoorschijn komt.

Je houdt van lensflares of je haat ze. Met deze tips kun je ze inzetten in je foto’s, of je kunt ze natuurlijk helemaal vermijden. Een zonnekap is een handig hulpmiddel voor het laatste.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy