To flare or not to flare; aan jou de keuze

Amy Schutte 888
We kennen ze allemaal, lensflares door de zon of een ander fel licht. Soms zie je de stralen door je foto heen lopen, soms verschijnen er bolletjes op de vreemdste plekken. Soms is het mooi, soms is je foto volledig verpest.

De zon aan de voorkant

Lensflares ontstaan wanneer een sterke lichtbron, in veel gevallen de zon, in een bepaalde hoek op je lens valt. De lichtbron ( en dat kan elke sterke lichtbron zijn, bijvoorbeeld ook een  lantaarnpaal) bevindt zich aan de voorkant van je camera. De lichtbron hoeft niet perse in de foto opgenomen te zijn, maar wanneer het licht de voorkant van je objectief bereikt kan het al een flare veroorzaken, Ze kunnen je foto een verwassen uitstraling geven, of bolletjes veroorzaken in verschillende kleuren op verschillende plaatsen in je foto.
Soms kan een lensflare een gewenst effect zijn; het geeft een wat dromerig effect en kan een creatieve toevoeging zijn aan de foto. Maar laat het dan een keuze zijn.

Hoe ontstaat een flare - lenzen

Het is een goed idee om lensflares wat beter te begrijpen en zo de keuze in eigen hand te houden.
Een objectief bestaat uit verschillende glazen delen, die elementen genoemd worden. In principe is een lensflare het licht wat tussen verschillende de elementen in het objectief wordt weerkaatst en uiteindelijk alsnog op de sensor terecht komt, meestal als een bolletje. Hoe meer elementen er in het objectief zitten, hoe groter de kans op een lensflare.

lensflare

Bovendien kunnen filters, zoals UV filters, een lensflare veroorzaken of versterken. De flare ontstaat immers door het weerkaatsen tussen verschillende elementen in het objectief en daar het extra filter is een extra kans op reflectie. Het filter buigt het licht af waardoor het op een andere manier op de lens valt en het flare effect dus juist in gang kan zetten. 

Herken een lensflare

Je kunt een lensflare niet altijd zien wanneer je door de zoeker kijkt. Maar is de zon (of een andere sterke lichtbron) niet achter je, dan moet je er rekening mee houden. Soms is het door je zoeker al duidelijk, maar check af en toe je foto’s goed op het scherm.

Voorkomen is beter dan genezen

Wel kun je lensflares op verschillende manieren voorkomen. Een kleiner diafragma kan helpen. Je lens goed schoonmaken is ook een goed idee, want soms stof of vlekjes op de voorkant kunnen ook flares aanwakkeren. Een lenskap kan helpen, mits de lichtbron niet in de foto is opgenomen. Niet alle lenskappen werken even goed, de binnenkant moet van materiaal zijn dat absoluut geen licht reflecteert, zoals vilt. Meestal is de lenskap beter bij duurdere objectieven. Als noodoplossing kun je een hand boven je lens houden om wat licht tegen te houden. Lukt dit niet? Dan zul je een ander standpunt moeten kiezen. Ga zelf in de schaduw staan, en zorg ervoor dat de voorkant van je objectief zich ook in de schaduw bevindt. Op die manier komt de lichtbron niet direct op je lens en heb je geen flare. Net iets hoger gaan staan kan ook helpen, zodat je ‘met de lichtstralen mee’ fotografeert.

Onderdeel van de compositie

Een andere oplossing is natuurlijk om de flare te gebruiken in je foto. Maak het een creatief onderdeel van je compositie, dat kan hele leuke resultaten opleveren!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy