Statief: wanneer heb je er een nodig?

Statief: wanneer heb je er een nodig?

Fokelien Broekstra 789
In een foto is het altijd noodzakelijk dat er iets scherp is. Het hoofdonderwerp of bijvoorbeeld de achtergrond als je jouw hoofdonderwerp bewogen wil hebben. Maar op welke momenten is een statief echt noodzakelijk?

Zware lens

Maak je gebruik van een zware en lange lens? Dan heb je eerder kans op kleine wiebelbewegingen. Als je ook nog met een redelijk lange sluitertijd werkt, kun je er beter voor kiezen om je lens met camera op een statief te plaatsen. Je kunt berekenen wanneer je eigenlijk over zou moeten stappen op het gebruik van een statief. Als je met een 300mm lens fotografeert, is het verstandig om alle sluitertijden langer dan 1/300 vanaf een statief te fotograferen.

Verder inzoomen of croppen

Hoe verder je inzoomt hoe meer beweging je zult zien ontstaan in je beeld. Als je van plan bent om flink in te zoomen of je foto achteraf flink te croppen, werk dan vanaf een statief. Een foto kan er als geheel prima uitzien, tot jij je foto gaat croppen. Hou hier daarom van tevoren rekening mee.Crop factor

Verkoop

Wil jij je foto als stockfoto verkopen? Werk dan vanaf een statief. Foto’s vanaf een statief zijn vaak net iets scherper dan een foto vanuit de hand. Om jouw verkoopkans te vergroten kan je beter het zekere voor het onzekere nemen.

Macro-onderwerpen

Als je heel dicht bij je onderwerp staat en het onderwerp meer dan 25 procent uitvergroot, dan is het verstandig om een statief te gebruiken. Als je geen statief gebruikt heb je last van de menselijke trillingen door de camera, maar ook van de minuscule bewegingen van het onderwerp. Plaats daarom jouw camera op statief en zorg dat je onderwerp uit de wind staat.Foto: Marjolein van Hekke

Nachtfotografie

Als je ’s avonds of ’s nachts fotografeert werk je vaak met een lange sluitertijd. Het is verstandig om hiervoor een statief te gebruiken. Hierdoor kun je de meest verbazingwekkende beelden maken, zonder dat er beweging in je foto’s ontstaat. Lees bijvoorbeeld eens een van deze artikelen:

Deel jouw mooiste foto vanaf een statief in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien