Leren: Lichtsporen van sterren fotograferen

Leren: Lichtsporen van sterren fotograferen

Fokelien Broekstra 639
Lichtsporen fotograferen is iets waar je veel tijd in moet steken. Er zijn een aantal handige snufjes om de perfecte foto te maken, deze leren wij je zodat je snel aan de slag kan.

Statief

Ook bij lichtsporen is het belangrijk dat je camera op statief staat en je afstandsbediening of draadontspanner gebruikt. Hiermee regel je jouw ‘bulb’ tijd. Zoek een plek waar je weinig tot geen omgevingslicht hebt zodat er zo veel mogelijk sterren zichtbaar zijn.

Het beeld

Ten eerst is het belangrijk om je compositie te bepalen. Zorg dat je camera naar het noorden gericht staat, dat je de poolster in het midden of aan de rand van je beeld positioneert en dat je onder in je beeld een silhouet van het landschap hebt. Als dit in orde is kun je aan de slag met de instellingen van je camera.

De camera

Ten eerst moet je de ISO zo laag mogelijk houden. Stel deze in op 100 of 200. Je diafragma moet zo groot mogelijk zijn, stel dit in de M-stand alvast in. Je sluitertijd moet ingesteld worden op Bulb, dit betekent dat je zelf bepaald wanneer je sluiter opent en wanneer hij sluit. Regel dit met een afstandsbediening, dan weet je zeker dat er geen beweging in je camera komt. Zet je sluiter tussen de twintig minuten en een uur open. En bekijk het resultaat, is de opname gelukt?

Heb jij weleens lichtsporen proberen te fotograferen? Waar lette je op?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien