De AE-L/AF-L knop op je camera

Amy Schutte 12439

Er zitten behoorlijk wat knoppen op je camera, waarvan je sommige vast niet eens gebruikt. Toch zijn de meeste functies erg handig. Ken je bijvoorbeeld de AE-L/AF-L knop, en weet je wat die doet?

Canon heeft de AE-L/AF-L functie overigens onder knop met dit sterretje: *. De AE-L/AF-L knop heeft alles te maken met autofocus. We leggen het uit.

Autofocus

Er zijn verschillende manieren mogelijk om autofocus te gebruiken, die je in je camera kunt instellen. Allereerst kun je in het menu kiezen voor verschillende manieren van scherpstellen:

  • One Shot (Canon) of AF-single (Nikon)
  • AI Servo (Canon) of AF-continuous (Nikon)
  • AI Focus (Canon) of AF-auto (Nikon)

Wanneer je de camera instelt op One Shot, dan stelt de camera eenmalig scherp zodra je ontspanknop half indrukt. Bij AI Servo of AF-continous blijft de camera continu scherpstellen waardoor je een bewegend onderwerp kan volgen en de camera steeds scherp blijft stellen. Ideaal voor dieren of sport, je zou hiermee nooit scherpte moeten missen (mits je sluitertijd snel genoeg staat).  De AI-Focus is een combinatie van de twee vorige standen. Bij het half indrukken van de ontspanknop stelt de camera scherp op het betreffende scherpstelpunt. Wanneer het onderwerp beweegt, dan stelt de camera opnieuw scherp met als gevolg dat de camera de beweging volgt.

Ontspanknop half indrukken

De meest gebruikte instelling is die van de AF-S, AutoFocus Single. Dit betekent dat de camera zelf scherpstelt wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt. Is hij klaar met scherpstellen en beweegt het onderwerp zich, dan moet je de ontspanknop loslaten en opnieuw scherpstellen om weer het onderwerp scherp op de foto te krijgen. Mocht je de ontspanknop per ongeluk loslaten, dan zal de camera ook opnieuw gaan scherpstellen wanneer je de knop weer opnieuw indrukt. Door de ontspanknop half in te drukken, kun je bijvoorbeeld focus en recompose toepassen. https://www.digifotostarter.nl/focus-en-recompose-0 Hierbij houd je de ontspanknop half ingedrukt nadat je hebt scherpgesteld, en beweeg je de camera iets (naar links of rechts) om de door jou gewenste compositie te vinden.

AF-L 

AF-L betekent  AutoFocus-Lock, en deze werkt vooral bij One Shot Autofocus. De AF-L knop heeft eigenlijk dezelfde functie als het half ingedrukt houden van de ontspanknop.De knop zorgt er voor dat de scherpte op het door jou geselecteerde punt blijft, zelfs al zou je de ontspanknop loslaten en weer indrukken. Zo kun je je compositie bijstellen zonder je vinger op de ontspanknop te moeten blijven houden. Daar laat je immers nog weleens per ongeluk los, en moet je opnieuw beginnen. Of je duwt iets te hard, en drukt al af voor je de gewenste compositie hebt. Met de Autofocus-Lock hoef je niet meer de ontspanknop half ingedrukt te houden.

AE-L

AE-L staat voor Auto Exposure Lock, en heeft een soortgelijke functie, maar het is belichtingsvergrendeling in plaats van focusvergrendeling. Wanneer je op deze knop drukt, wordt de huidige belichting vastgezet. Hierdoor blijven de sluitertijd, het diafragma en de witbalans ‘behouden’, al wijzigt de camera van positie. Ook de AE-L functie wordt, net als de AF-L functie, geactiveerd wanneer de ontspanner half ingedrukt wordt. Handig bijvoorbeeld voor het maken van een silhouet foto. Of om een zonsopkomst of zonsondergang vast te leggen. Je kunt dan een spotmeting te doen op één van de lichtste delen in de lucht. Met de AE-L knop kun je nu de belichting vasthouden, je compositie maken en afdrukken. Handig!


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy