Deel 2: sterrensporen fotograferen

Deel 2: sterrensporen fotograferen

Fokelien Broekstra 709
We hebben het al vaak gehad over het fotograferen met een lange sluitertijd. Bij het fotograferen van sterrensporen gaan we het hier weer over hebben, maar niet zomaar over een sluitertijd. Over een die echt heel, heel, heel erg lang is.

Sterrensporen

Eerder schreven we over het fotograferen van sterrensporen. De poolster die je moet ontdekken in de lucht en alle sterren die hier omheen draaien. De sterren bewegen niet als een raceauto op de racebaan. Je zult dus veel geduld moeten hebben en je apparatuur goed positioneren.

Bulb-stand

Op iedere camera zit een bulb-stand. Dit betekent dat je zelf bepaald wanneer jouw sluiter sluit. Het handigste is om dit te regelen met een draadontspanner en het liefst een afstandsbediening. Dit voorkomt dat jij aan je camera hoeft te zitten om je sluiter te sluiten. Voor een goede opname moet jij je sluiter minimaal 20 minuten en soms een paar uur open hebben om het gewenste resultaat te bereiken. Je moet dus even geduld hebben en je op een koude winteravond goed warm aankleden.

Statief

Belangrijk is om een goed stevig statief te hebben. Er is niks frustrerender dan dat er in het uur dat jij je sluiter open had gezet, jouw camera langzaam omlaag gezakt is. Je camera stevig op een goed statief is daarom een belangrijke optie.

IJsvorming op de lens

Er is zelfs kans dat er zich ijs vormt op je lens. Geen paniek, met een doekje kun je dit gewoon wegvegen. Je moet er alleen voor zorgen dat jouw camera niet verschuift onder de schoonmaaksessie. Je kunt dus met beleid je camera ijsvrij maken zonder dat je foto verpest wordt, dit komt door de lange sluitertijd. Neem je een zaklamp mee en lijkt het je handig om even bij te schijnen als je jouw lens schoonmaakt? Richt dan jouw zaklamp niet in je lens.

Warme kleding

Natuurlijk is het ook belangrijk om jezelf warm aan te kleden. Op een winteravond kan het flink koud worden op een open vlakte. Een kan met warm drinken, een warme jas, handschoenen, muts en een sjaal zijn daarom geen overbodige luxe. Kleed je lekker warm aan. Het is beter om een laag kleding uit te trekken dan dat je een kledinglaag tekort bij je hebt. 

Deel jouw foto van lichtsporen in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien