Kies de juiste lens voor nachtfotografie

Kies de juiste lens voor nachtfotografie

Senta Bemelman 1937
Vooral tijdens de winterperiode krijg je als fotograaf vaak in een donkere setting. De juiste lens kan een groot verschil maken bij avond- en nachtfotografie.

Als fotograaf krijg je het vaak niet voor het kiezen en is de belichting alles behalve ideaal. In een donkere setting is het lastig om een scherpe foto te krijgen zonder ruis door een te hoge ISO-waarde. Je lens is erg belangrijk bij het fotograferen. Lees waarop je moet letten bij het kopen van een lens.

Diafragma

Bij de belichting is het diafragma een belangrijk onderdeel. Met het diafragma bepaal je hoeveel lichtdeeltjes op de sensor terechtkomen. Hoe groter het diafragma open kan, hoe meer licht binnen komt. Kies daarom een lens met een klein maximum diafragmagetal. Dit type lens wordt ook wel lichtgevoelig genoemd.

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand is belangrijk voor de scherptediepte en is het punt waar de lichtbundels, via de lens, samenkomen op des sensor. Een lens met een wijde brandpuntafstand is beter geschikt voor nachtfotografie, omdat je daarmee meer van de omgeving vangt. Met een brandpuntafstand van bijvoorbeeld 300 mm wordt het beeld meer ingezoomd, dan bij een brandpuntafstand van 55mm. Lees hier hoe de brandpuntafstand precies werkt.

Prime of zoom

Je hebt bij lenzen ook de keuze tussen een prime- of een zoomlens. Bij een primelens is er sprake van een vaste brandpuntafstand, in tegenstelling tot een zoomlens, waarmee je van brandpuntafstand kan wisselen tijdens het fotograferen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta