Fotograferen in het donker

Fotograferen in het donker

Fokelien Broekstra 1877
Het wordt steeds vroeger donker en steeds later licht. We komen langzaam weer in de donkere periode van het jaar. Fotograferen is hierdoor minder aantrekkelijk en komt het er misschien niet meer van. Maar ook in het donker kun je prachtige foto’s maken en erop uit gaan met je camera! Lees hier een aantal tips voor het fotograferen in het donker.

NO GO!

De automatische stand is echt een no go. De automatische stand zal alle donkere delen op willen lichten. Hierdoor krijg je een effect alsof het overdag is terwijl het eigenlijk donker is. De sfeer die je graag wilt hebben gaat verloren. Deze oplichting is duidelijk te zien op deze foto:

 

Manual of s-stand

Wij raden je aan om in het donker of in de schemering te fotograferen in de Manual of S-stand. Met deze standen heb je zelf de keus voor het instellen van een goede sluitertijd. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen je ISO op een hoger getal te zetten en je diafragmagetal zo klein mogelijk. Dit zorgt ervoor dat je diafragma wijd open komt te staan en zo valt er meer licht op de beeldsensor.
 

Fotografie van objecten

Sta je op het punt ’s avonds naar buiten te gaan om een foto te maken? Dan is het handig om ook een onderwerp te hebben om op foto te kunnen zetten. Bijvoorbeeld de molen op deze foto's. Molens zijn vaak goed belicht en leuk om te fotograferen. Je kunt met de sluitertijd spelen om te kijken wat het beste werkt. Een molen met bewegende wieken kan zwemen geven, zodat je ziet dat hij in werking is. Mocht je nou geen molen in de buurt hebben, maar wel een ander verlicht pand, dan is dit natuurlijk ook een perfect onderwerp voor je foto’s.Foto : Stephan Jansen

Lightpainting

Is er echt geen enkel mooi verlicht pand bij jouw in de buurt? Zoek dan een drukke weg op of een viaduct over de snelweg waar je veilig kan gaan staan. Zet de camera op een statief en stel hem in op een lange sluitertijd. Je zult hierdoor rood of witte strepen over je scherm krijgen. Als je echt ergens heel afgelegen woont, kun je gaan lightpainten met een zaklamp. Stel de sluitertijd in op een paar minuten en schrijf een tekst in de lucht, of maak een mooie tekening, zo krijg je de mooiste creaties.
Foto: Tom Opdebeeck

Op pad

Zelfs in het donker is er dus meer dan genoeg om te fotograferen. Ga er op uit en laat je creativiteit de vrije loop. Zet je camera daarnaast op een statief om beweging te voorkomen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien