Nachtfotografie: de maan fotograferen

Nachtfotografie: de maan fotograferen

Fokelien Broekstra 719
Met helder weer is hij bijna altijd zichtbaar. De maan, de ene keer vol, de andere keer voor de helft en af en toe staat het nieuws vol van bijvoorbeeld de Supermaan, Bloedmaan of een maansverduistering.

Voorbereiding

Omdat de maan altijd goed verlicht is, lijkt het een makkelijk onderwerp om vanaf de aarde te fotograferen. Maar zo makkelijk is het nou ook weer niet. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Zo is het handig om te weten in welke vorm de maan aan de hemel staat en of het de avond dat jij op pad gaat helder is. Daarnaast heb je een aantal benodigdheden nodig om een scherpe foto te kunnen maken.

Statief

Ook bij de maan moet je met een langere sluitertijd werken waardoor het essentieel is om met een statief te werken om trilling in je foto te voorkomen.

Telelens

Omdat de maan ver van de aarde staat heb je een telelens nodig om een beeldvullende foto te kunnen maken. Denk aan een 300mm lens of meer. Een lichtgevoelige lens is niet noodzakelijk omdat je vanaf een statief gaat werken. Je kunt de sluitertijd hierdoor opschroeven.

Zelfontspanner of afstandsbediening

Omdat je ook met het afdrukken geen beweging in je foto’s wil creëren, is het handig om gebruik te maken van een afstandsbediening. Zodra jij je camera in hebt gesteld kun je de afstandsbediening pakken en afdrukken. Mocht je dit hulpmiddeltje niet hebben dan kun je natuurlijk altijd nog de timer gebruiken.

Camera

Met een compactcamera is het lastig om een goede foto van de maan te maken. Je zult merken dat hier eerder ruis in optreedt. Je kunt het beste kiezen voor een spiegelreflex- of systeemcamera. Stel je camera in op de M-stand, je camera is namelijk niet in staat om zelf zijn instellingen voor een foto van de maan te kiezen. Houd de ISO-waarde van je camera zo laag mogelijk, dus bijvoorbeeld op 100 of 200. Voor een diafragma kun je het beste gebruik maken van een waarde van f/8, f/11 of in het uiterste geval f/16. Met de sluitertijd kun je vervolgens experimenteren omdat dit afhankelijk is van het weer.

Locatie

Natuurlijk wil je een goede locatie kiezen om de maan op foto te zetten. Het beste is een plek waar niet zo veel lichtvervuiling is. Dit is vaak uit de buurt van een stad of dorp. Een heide, of weilandengroep is een goede optie.

Proberen

Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat van jouw maanfoto! Deel daarom jouw foto in onze lezersgallery!
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien