Statief: trillingen voorkomen in je foto’s

Statief: trillingen voorkomen in je foto’s

Fokelien Broekstra 1078
Regelmatig schrijven wij dat fotograferen vanaf een statief handig kan zijn. Denk aan het fotograferen in de nacht met een lange sluitertijd of het maken van een foto van een waterval met vloeiend water. Voorkom trillingen in je camera tijdens het fotograferen vanaf een statief. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Camerariem

Een camerariem kan al zorgen voor een trilling in je camera. Denk bijvoorbeeld aan een windvlaag dat hem heen en weer laat schudden. Het is iets waar we niet zo bij stil staan. Soms kan het slim zijn om je camerariem tijdelijk van je camera af te halen. Hierdoor voorkom je onverwachtse minuscule bewegingen.

Beeldstabilisator

Schakel je VR (beeldstabilisatie) uit als je vanaf statief fotografeert. De beeldstabilisatie op je camera of objectief is continu bezig met tegenbewegingen geven om foto’s bewegingsvrij te krijgen. Dit is nadelig voor jouw foto’s. Op een statief staat jouw camera stevig en stil, hierdoor zal er geen beweging in de foto’s zijn en hoeft de beeldstabilisatie niks te doen. Als je de functie even uitschakelt zie je vanzelf dat je foto scherper worden.

Ondergrond

Check als je gaat fotograferen ook wat je ondergrond is. Soms liggen tegels los, als er iemand langs je heen loopt schiet de tegel omhoog en beweegt je statief. Super onhandig natuurlijk. Check daarom of de tegels waarop jij je statief plaatst stevig liggen. Zo niet, dan is het slim een andere plek te zoeken. Soms kun je jouw statief beter in het zand of modder zetten om trillingen te voorkomen. Als jij je statief goed onderhoud hoeft dat geen probleem te zijn. 

Statief plaatsing

Als jij je statief plaatst kun je het beste één van de drie poten in het verlengde van de lens positioneren. Als jij je statief op deze manier plaatst staat hij het stevigste.  Vermijd het gebruik van de middenzuil. Door de middelste paal omhoog te draaien, maak je gebruik van het minst stabiele deel van je statief, wat weer voor extra beweging zorgt. 

Zelfontspanner

Maak gebruik van de zelfontspanner, afstandsbediening of draadontspanner. Als jij je ontspanknop op de camera aanraakt zorg je voor een beweging van je camera. Dat is iets wat je niet wil. Daarom raden we je aan een hulpje te gebruiken. Maak je gebruik van een zwaardere lens. Stel dan je timer op minimaal 7 seconden in. Een langere lens blijft langer na bewegen dan een lichtere lens.

Hoe voorkom jij dat er trillingen in je foto zichtbaar zijn?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien