Het effect van lichtvervuiling in beeld

Het effect van lichtvervuiling in beeld gebracht

Fokelien Broekstra 600
Eerder schreven we al over lichtvervuiling en het effect ervan. In een stad kun je steeds minder goed de sterren bewonderen en dat hebben we te danken aan het gebruik van onze lichten. Om de hoeveelheid lichtvervuiling aan te kunnen geven, is er een prachtige filmpje gemaakt waar het verschil duidelijk te zien is.

Sriram Murali

Sriram Murali is een fotograaf met een passie voor astronomie. Hij is regelmatig op pad om op afgelegen plekken de indrukwekkende sterrenhemel vast te leggen. Hij komt op plekken waar wij normaal nooit zouden komen en hoe wij waarschijnlijk nooit de sterrenhemel zullen zien. Door zijn korte filmpjes en foto’s probeert hij het verhaal van de sterrenhemel te vertellen aan ons.

Video

Voor de video over lichtvervuiling bezocht hij verschillende plekken om het verschil in lichtvervuiling aan te kunnen geven. In het filmpje is het probleem duidelijk zichtbaar.

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling ontstaat door ons enorme gebruik van kunstlicht. Je ziet hierdoor in de stad, waar veel licht wordt gebruikt om straten en huizen te verlichten, minder sterren dan wanneer je op het platteland bent. Je zult zelf het verschil ook zien, op een afgelegen plek lijkt het echt donker in de lucht, in een stad beleef je dit alleen als alle lichten zouden zijn uitgevallen. Helaas heeft de lichtvervuiling niet alleen gevolgen voor ons om sterren te kijken en fotograferen. Het verstoord ook onze biologische klok en die van de dieren, wat kan lijden tot depressies.
 

Bekijk meer werk van Srirum Murali op zijn website, Instagram of Vimeo-account

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien