Nachthemel op de foto krijgen

Nachthemel fotograferen. Hoe?

Aimée van Vuuren 279
De nachthemel is één van de vele populaire onderwerpen van fotografen. De sterren, de volle maan en de Melkweg wil je het liefst zo mooi mogelijk vastleggen maar hoe?

Locatie voor mooie nachthemel

Voor het maken van mooie foto’s van de nachthemel moet je zo ver mogelijk van de lucht- en lichtvervuiling van de stad vandaan zijn. In de nacht zijn de meeste steden en dorpen alsnog verlicht met straatverlichting, licht van kroegen en kantoren maar ook lichten binnen huizen. Dit licht zorgt voor een weerkaatsing in de lucht waardoor de nachthemel niet goed te zien is en dat zal je op de foto’s merken. Maak de foto’s daarom midden in de natuur, op de meest donkere plekjes.

Lees ook: de Melkweg komt 'terug'

Statief en instellingen

Wanneer je de nachthemel gaat fotograferen is het hebben van een statief een goed idee. Door de camera op een statief neer te zetten kan je werken met lange sluitertijden en wordt er geen bewegingsonscherpte veroorzaakt.

Daarnaast moet je rekening houden met wát je precies wilt fotograferen. Als je de sterren wilt fotograferen heb je kortere sluitertijden nodig dan wanneer je de stersporen wilt fotograferen. Je moet daarnaast als je de nachthemel wilt vastleggen, fotograferen uit de handmatige stand. Kies de hoogst mogelijke ISO waarde zonder dat er ruis ontstaat op de foto. Voor de sluitertijd kan je beginnen met 25 seconden. Besluit na het bekijken van het resultaat of je een kortere of langere sluitertijd nodig hebt. Houd de diafragma tussen de F/2.8 en F/5.6 zodat er genoeg licht op de sensor kan vallen.

Het is een kwestie van uitproberen. Probeer te experimenteren met ISO waardes, sluitertijden en focuspunten zodat jij uiteindelijk de foto van de nachthemel krijgt. Veel succes!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée