Tips voor astrofotografie

Hoe bereik je de beste astrofotografie?

Aimée van Vuuren 176
De zomer is weer begonnen, wat betekent dat er veel heldere nachten zullen zijn waar de sterren goed zichtbaar worden voor het menselijk oog. Om de sterren nog beter vast te leggen kan je als fotograaf een poging wagen om astrofoto’s te maken. Wij vertellen hoe je de beste astrofotografie bereikt.

Astrofotografie is een specialisme binnen de fotografie dat zich richt op het maken van foto’s van de nachtelijke hemel, bijvoorbeeld van planeten en sterren. Het genre staat bekend om het zichtbaar maken van objecten aan de hemel die normaal gesproken niet goed met het blote oog te zien zijn.

Bepaald soort gear

Veel mensen denken bij astrofotografie dat de foto’s worden genomen door gespecialiseerde ruimtetelescopen bovenop een berg. Maar je kan het zelf ook in de achtertuin met je camera! De camera die je nodig hebt is er eentje die weinig ruis genereert bij een hoge ISO waarde. Daarnaast moet de camera in RAW-format kunnen fotograferen.

Bij astrofotografie probeer je zoveel mogelijk licht te verzamelen in een korte tijd. Hoe meer licht je kunt opvangen hoe beter dus een lens met een diafragma van f/2.8 of zelfs kleiner is wenselijk.

Statief en afstandsbediening

Ook is het hebben van een statief een vereiste aangezien de camera tijdens de belichting niet mag bewegen. Het gebruiken van een statief voorkomt bewegingsonscherpte dus kies er eentje die goed tegen een winderig weertje kan. Daarnaast is het hebben van een afstandsbediening met timer ook erg handig. Je hoeft dan tijdens de belichtingstijd niet aan de camera te zitten waardoor je bewegingsonscherpte voorkomt.

Lees ook: fotografie apps voor sterrenfoto's

Instellingen voor astrofotografie

Zoals hierboven vermeld wil je zo veel mogelijk licht opvangen. Afhankelijk van de diafragma van je lens en de lichtvervuiling in je omgeving is een ISO-waarde tussen 800 en 3200 wel geschikt. Gevorderde astrofotografen maken zelfs foto’s met een ISO-waarde van 10.000.

De belichtingstijd hangt ook weer af van wat voor effect je wilt bereiken. De tijd van de belichting varieert tussen de 20 seconden tot enkele minuten. Wil je een foto van een sterrenspoor maken dan laat je de sluiter ongeveer 5 minuten open staan.

Locatie

Je kan het beste beginnen in je achtertuin. Woon je midden in de stad en is er veel lichtvervuiling aanwezig dan kan je het beste een stukje afreizen naar een weiland waar weinig omgevingslicht te zien is en je de sterren met je eigen ogen al goed kan zien. Naast locatie is dus de weersverwachting ook belangrijk. Bij een heldere nacht krijg je betere foto’s vergeleken bij een bewolkte nacht.

Lees ook: fotograferen met langzame sluitertijden

Wanneer je begint met astrofotografie, hou dan vooral rekening met de bovenstaande tips. Het is bij dit genre binnen fotografie erg belangrijk om geduld te hebben en niet na één avond, waar de foto’s misschien niet goed gelukt zijn, op te geven. Elke avond is weer anders, waardoor je de ene keer mooiere foto’s heb dan de andere keer. Geef niet op, experimenteer en geniet van het leerproces.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée