Leren: Draadontspanner of timer gebruiken

Leren: Draadontspanner of timer gebruiken

Fokelien Broekstra 1710
Als je in het donker gaat fotograferen heb je waarschijnlijk een statief en draadontspanner bij je. Ben je hem door de drukte vergeten mee te nemen, dan kun je ook altijd een timer gebruiken om te voorkomen dat er beweging van de aanrakingen ontstaan.

Lange sluitertijd

Het wordt eerder donker. Fotograferen in de duisternis komt dus steeds vaker voor in deze tijd van het jaar. Vaak sleep je een statief mee om bij een lange sluitertijd geen bewogen beeld te krijgen. Maar dan moet je nog op de knop drukken om de foto te maken.

Timer

De goedkoopste en makkelijkste optie is om de timer in te stellen. Jij drukt op de knop om een foto te maken, je camera telt af en maakt bijvoorbeeld pas na vijf seconden de foto. In de tussentijd staat de camera weer stil en wordt je foto haarscherp!

Draadontspanner

Een tweede optie is om een draadontspanner aan te schaffen. Je sluit een kabel aan op je camera, aan deze kabel zit (bij de simpele vorm) een knopje. Als jij het knopje indrukt wordt de foto gemaakt. Omdat je niet aan de camera komt is de foto automatisch scherper dan wanneer je rechtstreeks met de knop van de camera werkt.

Afstandsbediening

Tegenwoordig zijn er ook afstandsbedieningen op de markt. Door een adapter op de flitsschoen te schuiven en een kabeltje in de aansluiting op je camera te steken, maakt hij contact met je camera. De afstandsbediening die bij deze adapter hoort, zorgt ervoor dat jij hiermee kan regelen wanneer een foto wordt gemaakt. De afstandsbediening is ook geschikt om zelfportretten mee te maken.

Welke manier gebruik jij om scherpe foto’s te maken zonder beweging?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van jannie timmer

Een hele eenvoudige afstandbediening. Ideaal als je op statief werkt. Bijvoorbeeld bij de paddenstoelenfotografie...

afbeelding van MrsvanAalst

Via de app op mijn smartphone