Leren: De aanschaf van een statief

Leren: de aanschaf van een statief

Fokelien Broekstra 1136
We hebben al vaak benoemd hoe handig een statief kan zijn bij het maken van een foto. Natuurlijk heeft het ook nadelen, want het is immers wel weer een extra gewicht dat je mee moet slepen. Wij geven je een aantal tips voor het aanschaffen van het juiste statief.

Wat ga je doen?

Bedenk bij de aanschaf wat je gaat doen met je statief. Ben je een wandelaar en moet je met jouw statief lange afstanden afleggen? Dan is het prettig een lichtgewicht statief te hebben, het liefst een die niet te groot is zodat hij misschien in je tas past of er makkelijk aan bevestigd kan worden. Ga je juist met je auto naar een locatie, dan is het ook geen problemen een iets groter en zwaarder statief te hebben. Fotografeer je regelmatig in een storm? Dan heb je een statief nodig waar je een belast aan kan hangen, zodat je statief niet wegwaait. Bedenk bij de aanschaf wat je met het statief gaat doen, voor welke tak van fotografie ga je het gebruiken en of hij bijvoorbeeld tegen water moet kunnen.

Hoogte

Ook de maximale hoogte voor een statief is handig om te weten. Ben jij nogal lang, dan is het fijn dat je een statief hebt die je camera op ooghoogte kan positioneren. De hele dag voorovergebogen staan is aan het einde van de dag voor jouw rug ook geen pretje. Hou dus de maximale hoogte en jouw lengte in gedachten bij de aanschaf van een statief

Gewicht

Ook niet onbelangrijk, en iets dat vaak vergeten word, is het gewicht dat het statief kan dragen. Sommige statieven kunnen tot maximaal een kilo dragen. Het statief kan nog zo goedkoop zijn, maar daar heb je niks aan als je er een 600mm lens op wil kunnen plaatsen. Weet dus ongeveer hoeveel jouw set maximaal zal gaan wegen. Bepaal vanuit deze gegevens welk statief aan het juiste gewicht voldoet.

Statiefplaatje

Moet je in staat zijn je statief snel op te zetten. Dan is het handig een los statiefplaatje onder je camera te hebben. Je kunt hierdoor je camera super snel op je statief bevestigen. Kies je voor een statief waar je iedere keer je camera op en af moet schroeven. Dan moet je er rekening mee houden dat het opzetten van je statief iets langer duurt.

Bewuste keus

Het belangrijkste is, dat de aankoop van een statief geen impulsaankoop is. Bedenk goed wat je statief moet kunnen en hou hier rekening mee bij de aankoop. Je kan beter één duurder statief hebben dan tien goedkopere.

Welk statief gebruik jij?

afbeelding van Fokelien Broekstra

FokelienBroekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanFokelien