Leren: Natuurlijke HDR-fotografie

Leren: Natuurlijke HDR-fotografie

Senta Bemelman 807
Bij HDR-fotografie worden foto’s met verschillende belichtingen samengevoegd. Maar hoe krijg je een natuurlijk ogende foto?

Bij High Dynamic Range fotografie, beter bekend als HDR, worden meerdere foto’s samengevoegd. Doordat deze verschillende belichtingen hebben wordt de foto uit verschillende lagen opgebouwd. Een nadeel van HDR-fotografie is dat dit door de jaren heen steeds meer als een cliché wordt gezien.

Natuurlijk

Voorkom dat het HDR-effect te opvallend in je foto terugkomt. Probeer het natuurlijk te houden en deze functie met mate in de nabewerking te gebruiken. In de onderstaande video zie je hoe je dit exact doet!

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Photoshop

In Photoshop kun je een enkele foto ook bewerken als HDR-plaat. Met de speciale functie vind je onder het tabblad ‘Image’ en doorklikt naar ‘Adjustments.’ Hier verschijnt de optie ‘HDR toning’ en hiermee kun je de belichting, scherpte en kleurtonen van je plaat bewerken.

Belichtingscompensatie

Voeg je liever zelf diverse foto’s samen, Maak gebruik van diverse belichtingscompensatie stops. Hiermee krijg je de donkere en lichte delen van je foto goed in beeld. Lees hier uitgebreid over het gebruik van belichtingscompensatie. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta